Annonse


E-stemmer kunne hindret valgfarse

Det amerikanske presidentvalget endte opp som en farse etter rotet med stemmene i Florida onsdag.

Store nyhetsleverandører som CNN, NBC og CBS utropte alle George W. Bush som vinneren av valget, men måtte timer senere trekke tilbake påstanden. En margin på 1800 stemmer i favør Bush i Florida gjorde at stemmene måtte telles på nytt.

Mye av usikkerheten rundt stemmene i Florida kunne vært forhindret hvis et elektronisk stemmesystem hadde vært mer utbredt, hevder Alex Folkes – pressetalsmann for den britiske kommisjonen som utreder valgreformer. Bare et fåtall distrikter i delstaten brukte det elektroniske stemmesystemet, melder IDG News.

– Du vil ha 100 prosent nøyaktighet med et elektronisk stemmesystem. Det vil forhindre nødvendigheten av omtelling, sier Hans van Wijk som selger elektroniske valgsystemer for selskapet Nedap.

Annonse
Wijk påpeker at manuell telling av stemmer ikke gir eksakte data på grunn menneskelige feil. Scannere som leser stemmeseddelene er heller ikke alltid like ømfintlige.

Foreløpig er elektronisk stemmegivning et spørsmål om å oppdatere utstyr på valgsteder. Valg via internett er enda et stykke unna, hevder Alex Folkes. Han mener en rekke sikkerhetsspørsmål og sikring av stemmegiveres integritet må utredes nærmere.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse