ITfinans

Annonse


IT-økonomien preger USA-valg

ITfinansDen nye økonomien har satt klare spor i den pågående amerikanske valgkampen.

Økt bruk av datamaskiner og utbredelsen av Internett har ikke bare økt produktiviteten, sikret sterk vekst og dempet prisveksten i den amerikanske økonomien. Datafiseringen har også endret velgerne.

Kravene fra IT-industrien har for eksempel gjort utdannelse til et av de viktigste temaene i USAs valgkamp. Samtidig oppdager stadig flere arbeidere hvor enkelt det er å skifte arbeidsplasser. Det skjerper frykten for at staten ikke dekker fremtidige pensjonsforpliktelser, og setter det på agendaen.

Inntrykket er at de amerikanske velgerne har fått en mye klarere oppfatning av hva de vil oppnå med myndighetene.

Annonse
– Velgerne leter etter en føderal utgave av Amazon.com, som enkelt kan brukes til å løse et problem eller fylle et behov, men som også kan klikkes av når det ikke trengs, skriver finansavisen.
Det forklarer velgernes interesse for målrettede skattegevinster for eksempel stimulere utdannelse.

Slike tiltak krever aktive myndigheter som er villig til å ta tak i akutte problemer, i forhold til den mer “la-det-skure-og-gå”-politikken fra tidligere perioder. Begge presidentkandidatene erkjenner de nye kravene.

– Anti-myndighetstanken er passé. Alle skjønner at myndighetene må spille en rolle. Spørsmålet er hvilken, sier sjefen av nettbedriften ClickAction og medhjelper i Bush sin kampanje, Gregory Slayton.
– Det er den grunnleggende forskjellen på Bush og hans forgjengere.

Individualist.com

I løpet av den siste perioden har stadig flere amerikanere sluttet hos store arbeidsgivere og jobber i større grad for seg selv.

Resultatet er mer individuelle krav, noe som gjør at velgerne i mindre grad enn før føler tilhørighet til USAs to storpartier.

De individuelle kravene preget nominasjonsprosessen og fikk frem kandidater som demokratenes Bill Bradly og republikaneren John McCain. McCain tjente mye på endringene i økonomien og økt individualisme, da han vant stemmer fra demokratene og sikret nominasjonsvalgseieren i New Hampshire. USAs nest største stat målt i antall IT-ansatte, fortsetter avisen.

Politisk Napster

Ord som “valgfrihet” er et av gjennomgangstemaene i Gore og Bushs utallige valgkamptaler, og reflekterer IT-alderens etiske grunnregel.

Al Gore viste stor respekt for IT-økonomiens tankesett i et nylig intervju med nettmagasinet Red Herring . – USAs demokratiske system er en tidlig politisk versjon av Napster, sa Gore.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse