Annonse


SPILLTEST: Red Alert 2

Command & Conquer Red Alert 2 er oppfølgeren til et av verdens mestselgende strategispill på PC. Innledningsvis får vi høre at Sovjetunionen likevel ikke er død.

Marionetten som USA har satt inn som sovjetisk statsminister, invaderer plutselig Mexico. Snart kryr USA og Canada (og Europa) av kommunister. Verre blir det når sovjetstyrkene tar i bruk sitt psykiske våpen som forvandler den amerikanske presidenten til en rettroende kommunist.
Den eneste som kan redde kapitalismen, er deg!

Våpensmiene gløder

Så er vi i gang igjen, da! Red Alert 2 er ikke så forskjellig fra tidligere C&C-spill. Som før trenger du ressurser for å bygge opp slagkraft. I RA2 høster du gull og edelsteiner som ligger strødd utover bakken. Senere i spillet kan du også pumpe olje.

Du bygger kaserner, kraftverk og våpensmier som produserer stadig mer avansert ildkraft. Skjermen vrimler av fantastiske våpen og soldater, enten du spiller vest-alliert eller sovjet-alliert. Det velger du selv.

Annonse
Tidsreise og terrordroner

Vestmaktenes prisme-forsvar svir av fiendtlige styrker med kraftige strømutladninger og usynlige Mirage-tanks. Kronosfære-teknologien, en slags tidsreise-maskiner, forflytter øyeblikkelig styrker inn i fiendens leir.

Russerne har sine armerte bombe-luftskip, angrepsubåter, aggressive kjempeblekkspruter, terrordroner som hopper inn i tanks og andre kjøretøy og ødelegger dem fra innsiden.
De beste enhetene blir underveis forfremmet med gule sersjantvinkler og forsterket ildkraft.

Tanya mot Gale-Ivan

Angrepshundene som finnes på begge sider, kaster seg effektivt over fotsoldatene. Men de trekker det korte strå i kamp med den kvinnelige amerikanske supersoldaten Tanya, som til og med overgår Lara Croft.

Knapperaden til høyre bygger våpen og kaserner.

Russerne kan derimot mønstre sprengningseksperten og »hypnotisøren» Yuri som omvender fiendtlige soldater. Russerne har dessuten andre psyke-våpen i sitt arsenal.

All verdens våpenarsenal

Westwood Studios, som har laget spillet, sper på med praktfulle (- og tildels morsomme) videosnutter mellom hver sekvens. Jo lenger du kommer i spillet, jo flere våpen blir tilgjengelige.

Atomrakett tar av. Angrepet er mislykket.

Alle de åtte nasjonene som er involvert i RA2, har sine særegne enheter: Amerikanerne har fallskjermjegere, russerne Tesla-tanks, franskmennene kjempekanoner, engelskmennene snikskyttere, koreanerne superfly, libyerne og kubanerne selvmordsenheter, og irakerne en «fotsoldat» som gjør bakken rundt seg fullstendig livsfarlig.

Grensesnittets pluss og minus

Grensenittet i RA2 kjenner vi fra tidligere C&C-spill: Enhetene styres med høyre- og venstreklikk og med en knapperad nederst på skjermen. Dessverre har styrkene tendens til å klumpe seg sammen, slik at det er litt vanskelig å plukke ut én for én. Det er heller ikke muligheter for formasjoner.

En knapperad til høyre på skjermen bygger bygninger, våpen og tropper. Den er mer oversiktlig enn tidligere.

Spillet bruker imidlertid lang tid på å starte og laste nye nivåer. RA2 mangler dessverre muligheten til å installere brorparten av spillet på harddisken.

Virtuell multiplayer

Vi har foreløpig bare spilt RA2 som solo- og simulert multiplayer (skirmish). Med skirmish (god multiplayer-trening) er datamaskinen din virtuelle motstander.

Men hvordan kan du forsvare deg mot en motstander som slipper atombomber, angriper med værvåpen (lyn og torden) eller legger et jernteppe rundt tanks og fotsoldater som gjør dem usårlige?

Jo, ved å bygge flere innhøstere, smelteverk, kraftverk, kaserner og våpenfabrikker som kan spy ut soldater og våpen selv om én av dem blir ødelagt.

Distriktsutbygging

Distriktsutbygging er heller ikke dumt. Plasserer bygningene lengst mulig fra hverandre for å redusere ødeleggelsene. Ingeniørene dine kan overta forlatte bygninger og installasjoner, samt fiendenes våpenfabrikker. Derved kan du opprette satellittbaser, og gjøre deg mindre sårbar.

Heldigvis varsles du noen minutter før supervåpnene tas i bruk. Derved kan du ta forholdsregler (selge bygninger, flytte tanks bort fra basen og kommandere soldatene inn i beskyttende bygninger).

Lyn-våpnet knuser basen.

Send opp en satellitt

Vanligvis henger en svart krigståke over den uutforskede delen av landskapet. Før atomvåpenangrep, fjernes krigståken. Da ser du hvor supervåpenet befinner seg. Kanskje rekker du et motangrep?

Med en spionsatellitt (amerikanerne), eller en psykisk føler (russerne), avsløres mer av det skjulte landskapet.

Heftig tempo

RA2 holder et langt heftigere tempo enn tidligere C&C-spill, og enhetene utfyller og balanserer hverandre bedre enn tidligere: Hangarskipene til de allierte er trege, men kan hamle opp med fiender langt unna. Hangarskipene trenger destroyere til å beskytte seg mot fiendens u-båter, kryssere til å verne mot luftangrep, og angrepsdelfiner mot russernes kampblekkspruter.

Når du spiller RA2 i letteste modus, mottar du forsterkninger fra fly, helikopter eller skip når alt ser svart ut. Det er et sympatisk trekk. Det skal jo være moro å spille!

Praktfull grafikk

Grafikken i RA2 er mange ganger bedre enn i Tiberian Sun. Detaljene er pinlig nøyaktige, enhetene lettere å skille fra hverandre, og animasjonene praktfulle, – som når Tanya svømmer eller når likene gradvis forvandles til skjeletter. Lydeffektene gjør det enklere å orientere seg i handlingen.

Landskapene er nydelig utformet, selv om kartene ikke er geografisk nøyaktig for de landene og byene de skal forestille.

Det suverent beste C&C-spillet

De som ønsket seg noe revolusjonerende nytt, vil bli skuffet over Red Alert 2. Men variasjon er ikke alltid best. Det vet også Coca Cola, McDonalds, og Age of Empires, som også bruker samme oppskrift med stort hell.

Red Alert 2 er det definitivt beste Command & Conquer-spillet som er laget, og et av de aller beste strategispillene på markedet. Selv om noen forventet et tredimensjonalt spill, passer det todimensjonale formatet som hånd i hanske.

Russerne kommer! Russerne kommer!

Når du installerer RA2 og tar på deg feltuniformen, er du fullstendig tapt for familien. Det er heloppslukende moro, som verken er for blodig eller for vanskelig å komme i gang med. Red Alert 2 har appell langt utover C&C-fansens rekker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse