Annonse


Slik velger du riktig PDA

Aller først bør du spørre deg hvilke funksjoner du trenger på PDAen din.

Alle PDAene har kalender, kontaktliste og mulighet for å synkronisere data med en PC eller Mac. Et annet fellestrekk er at alle har Ir-port og kan laste ned e-post. På en del av PDAene krever dette at du installerer et tilleggsprogram.

De enkleste PDAene kan vi plassere i en egen gruppe. Disse er uten tastatur, men du kan legge inn avtaler, notater og annen informasjon ved å skrive på skjermen (eller på et eget område under denne).

Trykkfølsom skjerm

Maskinen »skjønner» håndskriften din, og gjør den om til standard fonter. I tillegg kan du få opp et lite tastatur som du betjener på skjermen ved hjelp av en medfølgende plastpenn. Disse maskinene har lite minne og langsomme prosessorer. I denne gruppen kommer maskiner som Palm, Casio Pocketviewer, TRG og Visor.

Annonse
Eget tastatur

Den neste gruppen er maskiner som skiller seg fra de foregående ved at de i tillegg har tastatur. Disse maskinene har bedre programvare for tekstbehandling, og kan som regel synkronisere dokumenter i Word og Excel.

Disse maskinene er også langt mer anvendelige dersom du skal sende mail, fax eller på andre måter kommunisere med tekst. De fleste maskinene i denne gruppen har minne som kan bygges ut. I denne klassen finner du blant annet Psion Revo, Psion Series 5MX, Ericsson MC 218 og HP Jornada 680/720. Sistnevnte har i tilegg fargeskjerm.

PC i lommeformat

Den tredje gruppen er Pocket PC’ene. Disse minner om den første gruppen, men har raskere prosessorer, skjermer med høyere oppløsning og mer minne. Det dominerende operativsystemet i denne gruppen er Windows CE, eller Windows PPC.

I denne gruppen finnes maskiner både med og uten fargeskjerm. Disse maskinene har også multimediafunksjoner som Windows Media Player (musikk) og videoavspilling (ulike varianter). Disse maskinene har også stereo uttak for lyd, og fungerer utmerket som MP3-spillere.

Ekstrautstyr

Å finne en maskin som tilfredsstiller alle ønsker er ikke lett. I tillegg finnes det mye tilleggsutstyr som kan utvide funksjonaliteten på maskinene. Her dreier det seg om alt fra kamera til sammenleggbare tastatur.

Nedenfor har jeg satt opp noen brukergrupper og valgt maskiner som egner seg til disse:

Planleggeren

Du trenger en maskin som holder orden på avtaler, gir deg påminnelser og har plass til en drøss adresser og telefonnumer. Maskinen bør være så lett som mulig, og få god plass på innerlomma.

Se etter: En slik maskin havner ofte på Palm V innerlommen, og bør derfor være så slank og lett som mulig. Dessuten bør den ha et etui som beskytter skjermen (maskinens svakeste punkt). Etuiet bør være lett å åpne, og maskinen bør kunne betjenes med en hånd.

Beste alternativ: Palm Vx
Billig og bra: Palm m100

Proff brukeren

Du trenger alle planleggingsverktøyene, og har i tillegg behov for å være mest mulig oppdatert. Du vil både sende og motta e-post, og ser på PDA’en som en forlengelse av kontoret.

Se etter: Maskinen bør ha mulighet for å sende og motta fax. E-postleseren bør kunne åpne de vanligste vedleggene. Nettleseren må støtte frames og JAVA, samt inneholde nødvendige sikkerhetsprotokoller.

Du trenger også en god teksbehandler og regneark Tastaturet bør være lettbetjent, og du må kunne skrive nordiske tegn uten for mye plunder. Skjermen bør være lesbar under ulike lysforhold. Til denne type bruk er gråtoneskjermene ofte de beste.

Enheten bør ha god batterikapasitet. Skulle batteriene bli svake mens du er på farten kan det være godt med en Psion 5 MXmaskin som takler batteriene du får kjøpt i en vanlig butikk. Enheten bør være lett å ta med seg.

Beste alternativ: Psion S5 MX/Ericsson MC 218
Billig og bra: Psion Revo 8 MB (mangler bakgrunnsbelysning og mulighet for minneutvidelse).

Hobbybrukeren

Du er ute etter en maskin som lar deg surfe på Internett og spille spill. Maskinen bruker du først og fremst på fritiden, og når du ønsker litt underholdning. Du vil gjerne kunne høre på musikk, mens du spiller PacMan, Space-Intruder eller hva det måtte være på PDA’en.

Se etter: Maskinen bør ha fargeskjerm. Denne må være lesbar i dagslys, og maskinen bør ha plass til minnekort der du kan lagre større filer som MP3 og spill.

For spillentusiastene er det viktig med gode betjeningsknapper. Velg en maskin med konfigurerbar 5-veis navigasjonstast (Casio eller Compaq). Skal du bytte ut musikkfilene med jevne mellomrom (det er grenser for hvor mange ganger du orker å høre de samme låtene) så sjekk at du har valgt en modell med USB.

Beste alternativ: Cassiopeia E-125.
Nest best: Cassiopeia EM-500
Cassiopeia EM-500

Den teknofile:

Du er ute etter det aller råeste, både når det gjelder ytelse og design. Prisen er ikke uvesentlig – dyrere maskin gir høyere status!

Se etter: Maskinen MÅ ha fargeskjerm. Dessuten må det være mulig å skaffe alt mulig tilleggsutstyr, fra GPS til GSM-moduler. Maskinen må være den tynneste og letteste i klassen.

Beste alternativ: Compaq iPAQ
Nest best: Cassiopeia E-125

Beste maskin all round: Cassiopeia E-125
Denne maskinen har den klareste skjermen, 32 MB RAM og 150 MHz prosessor. Dessuten leveres den med en rekke gode applikasjoner. Den er noe tykkere enn Compaq iPAQ, men har til gjengjeld plass til CF-minnekort.

Til Compaq trenger du en egen »jakke» for å få plass til dette. Med en slik jakke blir størrelsen på de to maskinene omtrent den samme. Compaq har en skjerm som er uovertruffen i sterkt sollys, men ved alle andre lysforhold er skjermen på Cassiopeia bedre. Dessuten er Cassiopeia billigere enn iPAQ.

Lykke til i jakten på din PDA!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse