Annonse


KDE 2.0 endelig ferdig

Ikke minst bidrar norske Trolltech sitt GUI-verktøy til større tilgjengelighet for Linux-pakken.

Hensikten med KDE er å skape en desktop for Linux, der konsistens, utseende og funksjonalitet er likt for alle programmene som tilbys. Med KDE 2.0 er de trolig nærmere målet enn noen gang før.

Kopernicus med himmel av grafikk

Versjon 2.0 av KDE, har fått kallenavnet Kopernicus, og inneholder foruten grunnbiblioteket for det grafiske grensesnittet, også et hundretalls applikasjoner for administrasjon, spill, multimedia, nettverk m.m.

Annonse
To spennende innovasjoner i Kopernicus, er nettleseren Konqueror og kontorpakken KOffice.

I tillegg til å være en nettleser, er Konqueror også en filhåndterer og dokumentviser. Den utvidede nettleseren har en komponentbasert arkitektur, men ennå støtter den ikke alle spesifikasjoner

Etter hva KDE News opplyser skal den støtte JavaScript, Java, HTML 4.0, CSS-1, CSS-2, SSL og Netscape plug-ins. Mesteparten av denne teknologien er på plass og funksjonell for 2.0.

Bedre tilpasset kontorliv

KOffice er en samling med kontorprogram, som inneholder Kspread, Killustrator, Kword, Kpresenter, og Kchart.

Samtlige filer lagres i XML-baserte filformat, noe som gjør dem kompatible med andre system for KDE. Alt sammen bindes sammen ved hjelp av Kparts.

KDE 2.0 introduserer også en ny multimedia-arkitektur basert på aRts.

Norsk Målungdom støtter KDE

Kopernicus er akkurat nå tilgjengelig på 15 språk og oversettes til ytterligere 20 i løpet av de kommende ukene, opplyser KDE-prosjektet i sin pressemelding.

Et av språkene Koperniucus vil være tilgjengelige på innen kort tid, er nynorsk. Derfor har Norsk Målungdom oppfordret til at norske skoler burde gå over til Linux-prosjektet KDE, fremfor å bruke Microsoft.

Men leder Astrid S. Dypvik i Målungdommen må likevel innrømme at hun ikke har installert KDE på sin maskin.

Anbefaler KDE usett

– Jeg har ikke fått sett på det ennå. Men jeg kjenner noen som bruker KDE, og etter hva de sier skal man nå få alle programmene man trenger gjennom det. Jeg tror det skal være like funksjonelt, sier Astrid S. Dypvik, leder i Norsk Målungdom.

Dypvik innrømmer at hun selv kjører Windows operativsystem på sin maskin, men nå oppfordrer hun likevel andre til å skifte system. Hennes alibi er nemlig språklig.

– Det viktigste for meg er språket, og fordi KDE nå kommer på nynorsk er det viktig for meg å benytte det. KDE skal være bedre enn Windows etter hva jeg har hørt, sier Dypvik.

Må kjører på Qt 2.2.1

For å installere Kopernicus kreves det at du kjører Qt 2.2.1. Det vil ikke fungere med eldre versjoner av.

KDE er gratis tilgjengelig. I likhet med Trolltechs GUI-verktøy 2.2.1, som KDE er basert på, er KDE tilgjengelig under Q Public License og GNU (General Public Licence).

At Qt fra i sommer ble lisensiert under GPL, innebærer en styrking av KDE. Nå kan KDE konkurrere på mer lik teknisk basis med GNOME brukergrensesnitt, som regnes som det andre store grensesnittet til Linux.

Les mer omKDE.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse