Intel Pentium 4

Annonse


Pentium 4 i november

Intel Pentium 4Intel og AMD slåss beinhardt om å levere den raskeste PC-prosessorene. Ytelsen når stadig større høyder, prisene faller og kundene får stadig mer datakraft for hver krone.

AMD er regjerende verdensmester, etter at Intel måtte tilbakekalle sin Pentium III 1,13 GHz.

2 GHz til sommeren

Intel planla å lansere Pentium 4 dagen før Allehelgensdag, men måtte utsette det en måned på grunn av problemer med brikkesettet. Intel har også slitt med andre problemer, men 20. november kommer endelig Pentium 4 med hastigheter på 1,4 og 1,5 GHz.

Første kvartal neste år løftes terskelen til 1,7 GHz eller mer, og et halvt år senere skal klokkehastigheten presses over 2 GHz.

Annonse
Kostbart minne

Prosessorene blir stadig raskere, men megahertz er ikke lenger det eneste som teller. Minne, harddisk og grafikkort må tilpasses nøye for å kunne utnytte kapasiteten.

Pentium 4 benytter brikkesettet Intel 850 til å styre dataflyten mellom prosessor, minne og maskinens øvrige deler. Intel 850 bruker kostbart Rambus Direct RAM eller RDRAM-minne.

Athlon på hugget

I starten vil Pentium 4 bli produsert i små kvanta, og være forholdsvis kostbar. Først om et halvår vil prosessoren finne veien inn i »vanlige» PC-er. I mellomtiden må de fleste av oss nøye oss med 1,13 GHz Pentium III (relanseres i andre kvartal) som raskeste Intel-alternativ. AMD lanserte nylig at sin 1,2 GHz Athlon-prosessor. Allerede i januar ventes en Athlon med 1,5 GHz.

Bussen er i rute

Athlons 200 MHz systembuss, må imidlertid se seg forbikjørt av Pentium 4s 400 MHz systembuss. Athlon vil øke hastigheten til 266 MHz i løpet av året.

Før Pentium 4 kan bli økonomimodell, må den få et brikkesett som kan utnytte billig SDRAM-minne. Både Intel og konkurrenten Via Technologies planlegger slike brikkesett for levering i begynnelsen av 2001.

Før sommeren skal Intel begynne å produsere 0,13 mikrons brikker, som bruker mindre strøm og er billigere å produsere.

Ferrari i rushtrafikken

De lynraske prosessorene skaper problemer for de som skal teste dem. Den interne prosessorhastigheten er så mye raskere enn systembussen og de omkringliggende delene, at testutstyret må melde pass.

Ved vanlig kontorbruk, er effekten av de nye PC-komponentene like merkbar som en Ferrari i rushtrafikken. Det går ikke noe raskere!

Men foto- og videoredigering, DAK og 3D-spill går som bare svisj.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse