Annonse


USA åpner for krypteringseksport

Den amerikanske regjeringen åpnet torsdag dørene for fri eksport av sterk kryptering til 23 land, blant dem samtlige EU-land og Norge, etter sterkt press fra industrien.

Krypteringsteknologi er avgjørende for at for eksempel bankoverføringer skal kunne foregå trygt, og er i dag en sentral del av de fleste nettlesere. Også fremtidens mobiltelefoni vil hvile tungt på sikker overføring av data.

US vil sikre fronter

Amerikansk softwareindustri hilser muligheten til å sikre grepet om utenlandske markeder velkommen, og Business Software Alliance, som har jobbet for å åpne eksportreglene i ti år, jubler over beslutningen.

– Disse reglene garanterer den største tilgangen til verdensmarkedet for amerikansk software som vi noen gang har sett. Det er verdt å applaudere, sier BSAs leder, Robert Holleyman, til Reuters.

Annonse
Godkjente

Tidligere i år godkjente det amerikanske handelsdepartementet eksport av denne type programvare til forretningsdrivende i de samme 23 landene, men med det siste grepet fra regjeringen er det nå fritt frem å eksportere teknologien både til sluttbrukere og det offentlige.

Tross viktigheten av sikker overføringsteknologi for ehandel, sto USA lenge steilt på at å tviholde på all kryptering som ble utviklet i landet – og dermed brukt som standard i nettlesere som Internet Explorer og Netscape – var avgjørende for rikets sikkerhet. Det amerikanske forsvaret klarte sågar å få programvaren klassifisert som ammunisjon.

Roser Clinton og Gore

Handelsdepartementet hyller nå president Clinton og visepresident Gores visdom i å slippe fri teknologien.

– Presidenten og visepresidenten har utvist lederskap når de har jobbet for en balansert, markedsdreven innfallsvinkel for å eksportere disse produktene til utlandet, heter det i en pressemelding fra William A. Reinsch, handelsdepartementets underdirektør for eksportadministrasjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse