Annonse


Transmeta er sjokkerende treg

Crusoe er konstruert for å dempe prosessorens klokkehastighet, avhengig av hva slags applikasjon den kjører. Slik kan prosessoren redusere strømforbruket.

Brikken er utviklet i største hemmelighet. Ingen har fått anledning til å teste hva den er god for, før Sony forleden begynte å levere den første bærbare PC-en med Crusoe.

De amerikanske tidsskriftene PC World og PC Magazine, samt tyske Computer Technology (C’T) er de første som har testet den nye prosessoren.

Sammenlikner to Sony-maskiner

Knøttvesle Sony PictureBook PCG-C1VN er utstyrt med 600 MHz Crusoe TM5600, 128 MB SDRAM, 12 GB harddisk, 8,9-tommers skjerm, grafikkort med 8 MB minne, 56 Kbps modem, innebygget kamera, Memory Stick-minnebrikke og Windows Me.

Annonse
Amerikanske PC World har testet den nye maskinen og sammenliknet den med Sony PictureBook PCG-C1XS med 400 MHz Pentium II, 64 MB minne, grafikkort med 2,5 MB minne og Windows Me. Ingen av Sony-maskinene leveres i Norge.

– Sjokkerende lav ytelse

Amerikanske PC Worlds test viste at batteriene i nye PictureBook holdt i 2 timer og 32 minutter. Det var respektable 50 minutter lenger enn batteriene i gamle PictureBook, men ingen fordobling av levetiden..

Ytelsen var ikke like imponerende. Den nye Sony-maskinen oppnådde bare 66 poeng med testprogrammet PC WorldBench 2000.
– Sjokkerende lavt, skriver PC World. Den gamle Sony-maskinen med Pentium II-prosessor scoret 81 poeng (19 prosent raskere) med halvparten så stort minne.

600 MHz Crusoe mot 750 MHz Pentium III

Det amerikanske tidsskriftet tester jevnlig bærbare maskiner. I den siste testen oppnådde en maskin med 533 MHz AMD K6-2-prosessor 85 poeng i PC WorldBench 2000-testen, 500 MHz Intel Celeron-maskinene fikk 101-113 poeng, 600/500 MHz (SpeedStep) Intel Pentium III fikk 115-129 poeng, mens den raskeste maskinen, Dell Latitude CPx- J750GT med 750/600 MHz Pentium III fikk 153 poeng.

Lever ikke opp til forventningene

Amerikanske PC Magazine har testet nye Sony PictureBook med testprogrammet Business Winstone 99. Sony-maskinen fikk en score på 9,7 poeng, omtrent det samme som andre ultraportable maskiner. PC Magazine bemerker at Winstone-testen ikke repeterer oppgavene, og derfor ikke yter prosessoren full rettferdighet.

Batteritesten viste en levetid på 2 timer og 17 minutter når maskinen var innstilt på maksimal ytelse, og 2 timer og 35 minutter i strømsparingsmodus. Sony reklamerer med 2,5 til 5,5 timers batterilevetid.

Alt i alt, synes ikke PC Magazine at PictureBook lever opp til forventningene.

Crusoe er ingen fartsdjevel

Det tyske bladet Computer Technology (C’T) har testet Crusoe-brikken med testprogrammet BAPCo SYSmark. 600 MHz Crusoe fikk en score på 50 poeng, mens 500 MHz Pentium III oppnådde 86 poeng. Crusoe-brikkens ytelse tilsvarer 300 MHz Pentium III.

Det tyske tidsskriftet innrømmer imidlertid at SYSmark-testen favoriserer Pentium-brikken, fordi den ikke tar hensyn til at Crusoe-prosessoren fungerer bedre ved repeterende oppgaver.

Flere Crusoe-maskiner underveis

I Japan denne uken lanserte NEC sin bærbare PC LaVie MX med Crusoe-prosessor. NEC reklamerer med 11 timers batterilevetid.

Hitachi kommer med en tilsvarende maskin med DDR RAM (Double data rate SDRAM), en ny minneteknologi som kan øke ytelsen til Crusoe-prosessoren.

Som tidligere meldt i ITavisen.no, vil Intel lansere nye strømsparende mobilprosessorer i første halvdel av 2001.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse