Annonse


Ringdals refuserte på Radiator.no

Da historikeren Ringdal leverte sitt manuskript til Gyldendal var det så omfangsrikt at det ble kuttet ned til nær halvparten. Det spørsmålet som mange stilte seg var om det var de saftige poengene som forsvant under redigeringen.

Når homsestedet Radiator legger ut enkelte avsnitt som er kuttet vekk, så bringer de også generelt teaterhistorisk stoff tilgjengelig. Men selvfølgelig trekkes diskusjonen om seksualitet frem. De avsnittene Gyldendal “ikke turde” trykkes heter det.

– Homoseksualitet var straffbart, og var blitt straffet før krigen. Forbundet av 1948 var på denne tiden karakterisert av full anonymitet og ekstrem diskresjon. Samboende par torte ikke engang sitte sammen på bussen av angst for å bli oppdaget, introduseres stoffet i Radiator.

– Å “oute” folk fra 1950-tallet, er ikke bare galt, men umulig, fordi det ikke fantes noen som var “ute” av skapet. Men her fortelles det om forholdene i tidens egen sjargong, sier Nils Johan Ringdal.

Annonse
Radiator gjengir tre delvis bortredigerte småkapitler fra Nils Johan Ringdals omdiskuterte bok “Nationaltheatrets historie”, alle fra 1950-årene.

Det ferske nettstedet for lesber og hosmer melder at siden de kom ut av skapet i går har de fått nesten 650 registrerte medlemmer

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse