IBM-flatskjerm

Annonse


PC-skjermen henter dagslys

IBM-flatskjermJanos Hajto ved Universitetet i Edinburgh er mannen bak dataskjermen, som lyser uavhengig av strøm. I følge forskeren er skjermen så effektiv i å hente lys fra omgivelsene, at den også virker om natten.

Forskeren startet sitt forsøk med å blande fluorescerende fargestoffer med en transparent polymer. Deretter ble polymeren strukket til fibere.

Virker ved hjelp av lysende molekyler

Når dagslyset treffer fiber, vil fargemolekylene produsere et lys som reflekteres for enden av fibrene.

– Man samler lys hele veien langs fibrene. Så når det endelig når slutten, har man to svært lyse punkter. Ved å mikse farger inne i polymerfibrene skapes ulike fargede punkter. Ved å loope fibrene kan begge ender bli brukt på skjermen, forteller Hajto til New Scientist.

Annonse
Sterkere enn dagslys

For å konstruere skjermen, laget Hajti et rammeverk av fiber. Han dekket så rammeverket med et tynt lag av flytende krystaller, som kunne blokkere lyset fra noen av punktene og la andre være eksponert.

Flytende krystaller slås på ved å bruke et spenningsbytte, ikke elektrisk strøm.

– På dette tidspunktet kan vi lage fargeskjermer, som gir nesten 30 ganger sterkere lys enn det lyset som er tilstede, sier Hajto. Han planlegger nå å lage store skjermer for rutetider og lignende, som kan ta lyset fra gatelykter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse