umts

Annonse


Sju år til lønnsomhet for UMTS

umts– Etter våre beregninger vil det ta sju til åtte år før UMTS-nettene blir lønnsomme i land hvor de er tildelt etter »beauty contest» (anbudsprinsippet). I land hvor UMTS-lisensene er solgt på auksjon vil de enorme lisensutgiftene medføre at det vil gå ni til ti år før man får noen profitt å snakke om, sier teleanalytiker Eric Paulak i internasjonalt anerkjente Gartner Group.

De totale investeringene i UMTS, inkludert lisensavgifter, frem til ferdig utbygde nett, er i Europa beregnet til 265 milliarder dollar (2.440 milliarder kroner).
– Ingen kan i dag påvise hvilke tjenester som man med rimelig sikkerhet kan forvente skal tjene inn disse utgiftene, sier Paulak.

Synkende kurs

UMTS-investeringene ligger i dag som en kvalm hånd over europeiske telekom-aksjer. Enkelte telekonsern har så stor gjeld at de får lavere kredittrating, og dermed dyrere lån. Europeiske telekomselskaper legger nå beslag på hele 40 prosent av den samlede utlåning i Europa fra lånesyndikater.

Økende gjeld gir økende risiko. France Telecom og nederlandske KPN har allerede fått nedjustert sin kredittrating. Deutsche Telekom, som er den kanskje mest aggressive oppkjøper, står for tur, ifølge kredittratingbyrået Standard & Poor. DTs gjeld er nå oppe i svimlende 44 milliarder dollar (vel 400 milliarder kroner).

Annonse
3G-investeringene, trolig historiens største satsing på høyteknologi, fortoner seg som gambling i gigantisk skala, mener flere analytikere.
– Ingen vet i dag hvilke behov brukerne vil ønske tilfredstilt gjennom UMTS og ingen vet hva slags priser man vil kunne kreve for tjenestene, sier en analytiker hos S&P til Business Week.

Wap og i-mode

Wap har som første test på mobilt internett foreløpig ikke levd opp til forventningene. I fjor ble det anslått at ved utgangen av inneværende år ville det være 10 millioner WAP-brukere, men foreløpig er tallet mindre enn 2 millioner.

Til sammenligning har japanske NTT DoCoMo, med minimale investeringer i forhold til UMTS, fått nærmere 13 millioner brukere på sin versjon av »always on» mobilt internett, i-mode.

Europeiske teleoperatører håper på en lignende take-off når de snart ruller ut sine GPRS-nett, som koster langt mindre enn UMTS å bygge ut. Men før GPRS-telefonene kommer i noenlunde store antall vil operatørene være klare med første utbygningstrinn av sine UMTS-nett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse