Annonse


HP kjøper barndomshjemmet

I slutten av 1930-årene tok William Hewlett og David Packard opp et lån på 5000 kr, og begynte å jobbe i garasjen bak huset som David Packard og kona Lucille leide.

Deres første produkt var et lydinstrument som sto ferdig i 1938. Den første kunden var Walt Disney. I 1939 stiftet de selskapet Hewlett-Packard.

Garasje til 16 millioner kroner

Nylig ble eiendommen i 367 Addison Avenue i Palo Alto, California, lagt ut for salg. Mandag fortalte Associated Press at HP hadde kjøpt huset og garasjen for nærmere 16 millioner kr.
Boligprisene i Silicon Valley er skyhøye.

Nå skal HP pusse opp den forfalne garasjen, men har ikke planer om å gjøre den til en turistattraksjon.

Annonse
Vuggen til Silicon Valley

Garasjen var ikke bare fødestedet til Hewlett-Packard, men også vuggen til Silicon Valley.Foran huset står en offisiell minneplakett, med overskriften »Birthplace of Silicon Valley».

Plaketten forteller at ideen til å lage et IT-område kom fra professor Fredrick Terman ved Stanford University i nabolaget. Han oppfordret studentene til å starte lokale elektronikkselskaper, i stedet for ta jobb i de etablerte bedriftene på østkysten. De første som fulgte rådet var William Hewlett og David Packard.

Fra garasjebedrift til 86 000 ansatte

Hewlett-Packard fortsatte med å utvikle andre slags elektroniske instrumenter, før de gikk i gang med kalkulatorer, datamaskiner og skrivere.

Instrumentavdelingen er nå skilt ut fra resten av konsernet under navnet Agilent. Etter oppsplittingen har HP 86 000 ansatte. Fjorårets omsetning var 390 milliarder kr, – slett ikke dårlig for en garasjebedrift!

Garasjebedrifter og Kjeller-bedrifter

HP-garasjen var et forbilde for mange og opphav til det amerikanske begrepet »garasjebedrift».
I Norge skjedde mye nyskapning rundt Televerkets forskningsinstitutt på Kjeller. Mens USA hadde garasjebedrifter, hadde vi Kjeller-bedrifter! Begge var avleggere av forskningsmiljøer.

60 år senere vil visjonære (?) Øystein Hedstrøm og Kjell Opseth gjenskape Silicon Valley på Fornebu.

Fra beskjedne kår

HPs nye sjef, Carly Fiorina, har i det siste gjort et poeng ut av at HP kommer fra beskjedne kår. HP’s annonsekampanjer har vist garasjen, og under ShowCase 2K-messa i Oslo Spektrum i september, bygde HP en stor garasje på sin stand.

Den virkelige garasjen i 367 Addison Avenue er derimot både liten og enkel.
Vi har sett den.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse