Annonse


Bærbare PC kan gi sjokkregning

Enkelte leverandører mener at garantien på ett batteri til en bærbar PC er på bare tre måneder!

Fordi et batteri regnes som en forbruksvare, regnes den ikke under den ordinære garantien på en bærbar PC. I verste fall må du punge ut med 3.000 kroner for et nytt batteri

De dyreste batteriene finner man på de dyreste PC-ene. Men garantien på batteriene er helt uavhengig av pris, og lite tyder på at de dyreste batteriene har lengre varighet enn de billige.

Ett års garanti

En av våre lesere kom opp i denne situasjonen da batteriet på hans bærbare døde etter bare fem måneders bruk. Da han klaget til Compaq Norge fikk han først beskjed om at garantien for batteriene var på tre måneder.

Annonse
De mente han måtte betale det nye batteriet selv, men kort tid etter fikk han beskjed om at garantien på batterier gjaldt i ett år.

Reklamasjonsrett på to år

– Uansett garantiens varighet har man reklamasjonsrett, sier jurist Anne Sofie Faye Lund, i Forbrukerrådet. Kjøpsloven gjelder uansett. Hun påpeker at en garanti i utgangspunktet er ment å gå lenger enn Kjøpsloven.

Da vi ringte til Telehuset, som selger en rekke PC-er, hevdet de at batterier ble regnet som en forbruksvare og derfor kommer inn under en egen klausul i Kjøpsloven. De tolker det slik at batterier til bærbare ikke er garantert for mer enn tre måneder, dersom ikke annet er oppgitt i garantien.

Batterier til bærbare ligger fra litt over tusen kroner og opp til tre tusen kroner.

-Ingen klausul i Kjøpsloven inneholder påstanden fra Telehuset, sier Faye Lund. Men en garanti kan gis med hvilke forbehold man ønsker, opplyser hun.

– Reklamasjonsretten er imidlertid fra to til fem år. Jeg vil mene at batterier som koster bort i mot 3.000 kroner, i alle fall burde ha en reklamasjonsrett på to år.

Faye Lund, mener at PC-batterier er å regne som et spesialbatteri, og derfor må vurderes som de øvrige delene av en PC.

Anses som forbruksvare

Garantiansvarlig Terje Skagen i Compaq Norge, opplyser at de har ett års garanti på de aller fleste av sine batterier.

– Vi anser disse batteriene som en forbruksvare, sier Skagen, men han ønsker ikke å si noe om hvor lenge et slikt batteri bør vare. Men slik Skagen tolker loven, kunne de valgt tre måneders garanti på batteriene.

Også Dell Norge har tre års garanti på sine bærbare maskiner, med unntak av batteriene, som har ett års garanti.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse