Annonse


Videoopptak på harddisk

CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies), som tidligere het Japan Electronics Show, viste teknologinyheter som etter hvert også vil komme til Norge. I første omgang er produktene beregnet på japanerne. Ikke en gang nordmenn er så teknologikåte som japanerne.

Høyoppløsnings-TV

Store deler av messa var viet digitale satellittmottakere som kan håndtere HDTV-sendinger i bredformat. I desember debuterer høyoppløsnings-TV i Japan. Sendingene kommer i første omgang fra satellitt. Jordbundet HDTV kommer ikke før i 2003.

Bare i Japan

På CEATEC viste flere produsenter fram hel- og halvferdige videoopptakere som lagrer video på harddisk. De fleste kommer på markedet i begynnelsen av neste år. De vil foreløpig bare selges i Japan, og apparatene er temmelig kostbare.

Sonys’ harddiskopptaker

Sony Clip-On er en slik videoopptaker med harddisk som allerede er i salg. I Japan koster den 16.000 kr med 30 GB harddisk, og noe mer med 60 GB.

Annonse
30 GB skal i følge Sony rekke til 20 timers opptak i long play-, 10 timer i standard- og 5 timer i høykvalitets-modus.

Opptaker med satellittmottaker

Hitachi viste fram en prototype på en 30 GB harddiskopptaker med digital satellittmottaker for HDTV-sendinger.

Matsushita, bedre kjent som Panasonic, viste fram en tilsvarende kombimodell med satellittmottaker som kan utvides med flere harddisker. Matsushita-opptakeren har IEEE 1394-kontakter (Firewire) for tilkobling til hjemmenettverk og andre eksterne enheter.

Kombinert med DVD eller VHS

Toshiba vil kombinere harddisken med en DVD-RAM-opptaker. Derved kan brukerne kopiere filmer til den optiske platen for senere bruk. Stasjonen støtter både DVD-Video, Video CD og musikk-CD.

JVC vil derimot kombinere harddisken med kassettbånd (S-VHS og VHS), slik at brukerne kan kopiere og avspille film på vanlige videokassetter. JVC HM-HDS1 kommer i salg i Japan i november til 15 500 kr.

TiVo og Replay TV i USA

Amerikanerne har lenge kunnet kjøpe de harddiskbaserte videoopptakerne TiVo og Replay TV til langt lavere priser enn dette.

Både Philips og Sony lisensproduserer TiVo. Philips’ 30-timers TiVo-boks koster 6400 kr mens Sonys TiVo-boks koster 3600 kr. TiVo krever »livstidsabonnement» på en spesiell programguide til 1800 kr.

Replay TV og Panasonic

Konkurrenten Replay TV som har fått Panasonic med på laget, er kompatible med både vanlige TV-sendinger, kabel-TV og satellitt-sendinger.

Panasonics 30-timers ShowStopper-boks koster 6400 kr med Replay TVs programguide inkludert i prisen.
Alle boksene konverterer video til MPEG-2 før de lagrer den på harddisken.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse