Annonse


Ericsson kjøper Compaq

Mens telefonsentraler tidligere var ren maskinvare, er nye telefonsentraler i økende grad programvarebasert. Proprietær teknologi blir erstattet av åpne standarder.

Onsdag varslet Compaq og Ericsson at de inngår et strategisk partnerskap for å utvikleog bygge avanserte svitsjer for Ericssons AXE. De nye telefonsentralene skal bruke Compaqs Alpha Server og operativsystemet Tru64 UNIX.

Giganten Ericsson

Ericsson er verdens femte største leverandører av infrastruktur til faste og mobile telenett.
Ericsson har avdelinger i Norge og 140 andre land. Det svenske selskapet er dessuten verdens tredje største mobiltelefon-leverandør.

Avtalen med Compaq innebærer at Ericsson over en fireårsperiode skal kjøpe servere for mellom 4,6 og 9,2 milliarder kroner.

Annonse
Arven fra Digital

Da Compaq kjøpte Digital (DEC), overtok de både Alpha-prosessoren og operativsystemet Tru64 UNIX. Begge er senere videreutviklet til de nye Alpha-serverne. Selv om disse serverne er meget kompetente, er de aldri før blitt anerkjent på linje med tilsvarende servere fra HP, IBM og Sun.

Telenettene krever høyere avbruddsikkerhet enn det datanettverkene hittil har gjort.Avtalen med Ericsson er derfor stor fjær i hatten for Compaq.

Arven fra Tandem

Mange store teleoperatører bruker NonStop-servere fra Tandems Computers, som også er overtatt av Compaq. Disse servere har ekstremt høy oppetid.

Tandem var tidligere partner med Ericsson som ville bruke deres ServerNet-teknologi i sine AXE-sentraler. I stedet for tradisjonell bussarkitektur, brukte ServerNet små, rimelige, høyhastighetsrutere til å kople sammen serverkomponentene, svitsje data direkte mellom disker, COM-porter og minne, og fjerne flaskehalsene.

Avanserte AXE-sentraler

Denne Tandem-arven er også inkorporert i de nye Alpha-serverne som bruker CompactPCI-teknologi (cPCI), som splitter og deler databehandlingen mellom flere prosessorer (symmetrisk multiprosessering). Alle komponenter i serverne kan byttes uten å ta ned serverne, og de kan lett bygges ut (skaleres) for økende trafikk.

Det er en slik plattform Ericsson vil bygge inn i sine fremtidige AXE-sentraler.

Compac Telecom

Compaq samlet i fjor sin telekom-virksomhet i den nye avdelingen Compaq Telecom. Om lag 40 prosent av Compaqs omsetning av avanserte servere, kommer nå fra telekom-kunder.

I fjor inngikk dessuten Ericsson er serviceavtale med Compaq, som går ut på at dataselskapet skal drifte datasystemene for 40 000 av Ericssons 100 000 ansatte.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse