Annonse


Unge presser opp IT-lønna

I fjor økte antallet unge lønnsmillionærer med hele 41 prosent. Det representerer en økning på svimlende 571 prosent de siste fire åra, melder Newswire for Creditreform.

Ifølge deres tall var det drøye 17 000 lønnsmillionærer i Norge i fjor. Det er en økning på 18 prosent fra 1998, og en dobling fra 1995.

It-boomen får skylda

Gapet mellom ung og gammel lønnsadel er i ferd med å bli mindre. I 1998 var 19 prosent av lønnsmillionærene under 36 år, mens andelen i fjor var på 22 prosent.

– Det er ingen tvil om at dette er et resultat av IT-boomen. Mange unge starter eget firma og går inn som eksperter før de fyller 20. Forskjellen fra tidligere er at man når et globalt marked med tjenestene og produktene sine, da blir også inntjeningen svært høy, sier sjefsanalytiker Tore Widding i CreditInform.

Annonse
Flest i Oslo – færrest i Finnmark

– Det går bra i Norge. Etterspørselen etter arbeidskraft er stor, dermed blir også lønningene høye. Samtidig er det flere som tar ut utbytte. Folk vil ha igjen for innsatsen og investeringene sine, og mye blir pløyd inn i andre virksomheter, sier analytikeren.

Nesten halvparten av lønnsmillionærene bor i Oslo eller Akershus. Hele 4 623 oslofolk tjente over millionen i fjor. Det er en økning på 17 prosent fra året før. Finnmark har færrest lønnsmillionærer, bare 85 stykker.

– Det gjenspeiler hvor hovedtyngden i næringslivet og befolkningen er. Det store markedet ligger rett og slett i Sør-Norge, sier Widding.

Bare lotto i Nord-Trøndelag?

Det eneste fylket som ikke har hatt en økning i antall lønnsmillionærer er Nord-Trøndelag. I 1999 var det 99 nordtrøndere som tjente over en million kroner, mens det året før var 189. Det er en nedgang på hele 48 prosent.

Akershus, Hedmark, Rogaland, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Troms har hatt en negativ utvikling i antall millioninntekter blant folk over 50 år. I aldersgruppen 26 – 35 år er det positiv utvikling i samtlige fylker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse