sol

Annonse


Den store hypen

solVed hjelp av mikrotynne plastfilmer, mener Opticoms forskere å kunne lagre tusenvis av spillefilmer, millioner av CD-plater, milliarder av bilder og tekstdokumenter på noen få kvadratcentimeter.

Svenske forskere ser store muligheter, ulike aksjesparere har investert milliarder og ikke minst norske meglerhus tjener på aksjer, og ser for seg de store inntjeningsmulighetene. Men er det hele en hype?

Prislappen på Opticoms teknologi er i dag ti milliarder kroner. Etter at selskapet begynte å jobbe sammen med prosessorgiganten Intel, har forventingene steget ytterligere.

Artig lesting

-Dette er virkelig morsom lesing. Hvis dette Opticom-selskapet er så bra, forundrer det meg at ingen her i USA har hørt om det, sier direktør Steve Cullen i analyseselskapet Cahners-State-In, til Dagens Næringsliv.

Annonse
Han er en av USAs fremste eksperter på lagringsteknologi i datamaskiner, et marked som forventes å ligge på 500 milliarder kroner i år.

Det norske meglerhuset Sunndal Collier & Co, mener at en aksjekurs som priser Opticom to hunder milliarder kroner, er på sin plass. Orkla Enskilda Securities hadde i august en analyse av selskapet som roste selskapet opp i himmelen.

Perfekt for spekulasjon

Høy omsetning og store kursbevegelser gjør Opticom til det perfekte spekulasjonsobjekt, og norske meglerhus tjener svært gode penger på stadig mer handel av aksjen.

-Dette blir for mye hype. Disse uttalelsene får bare folk til å le, sier senioranalytiker Sudeep Balain, i finansfirmaet Chase H&Q.

Han peker på at det er en rekke selskaper som i likhet med Opticom, har hevdet at de skal revolusjonere markedet for minnebrikker, men det vanlige er at tidsplanene deres ryker, og at selskapene deretter forsvinner.

Smårusk fra Intel

Selv om Intel har investert penger i Opticom, er det bare for smårusk å regne i den store sammenheng. Intel har investert i hundrevis av mindre og større selskaper, men ingenting har hittil tydet på at de vil satse ytterligere i Opticom.

Verdien på aksjen har det siste året svingt mellom 2,5 og 30 milliarder kroner. I disse dager prises selskapet til 19 milliarder kroner. Opticom-gründer Hans Gude Gudesen, uttalte tidligere i sommer at selskapet har den mest skammelige lave kursen i verdenshistorien, skriver Dagens Næringsliv.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse