SunRay med smartkort

Annonse


Norsk Tipping utsetter smartkort-lansering

SunRay med smartkortMed en kundebase på nærmere 2 millioner nordmenn har Norsk Tippings smartkort vært tiltrodd en sentral posisjon i markedet.

Plan og utviklingsdirektør Tollef Imsdalen i Norsk Tipping bekrefter overfor Telecom Revy at smartkortløsningen vil bli vesentlig forsinket.

Men Norsk Tipping, en av landets største telekunder med millioner av elektroniske transaksjoner hver uke, tror ikke at utsettelsen vil svekke omsetningen.

Datasikkerhet

De nye smartkortene skal avløse dagens magnetstripebaserte spillekort. Generasjonsskiftet skjer hovedsakelig av sikkerhetsmessige grunner. Chipbaserte smartkort vil inneholde en digital signatur som gir en langt sikrere identifikasjon av spilleren.

Annonse


I tillegg vil spillekortene fungere som en elektronisk lommebok for beløp inntil 1.500 kroner. For detaljhandelen, hvor småhandel skaper store volumer, ville partnerskap i et slikt smartkort vært av stor verdi.

I henhold til de opprinnelige planene tok Norsk Tipping sikte på å ha 1,5 – 2 millioner smartkortbaserte spillekort i omløp innen utgangen av neste år.

Til neste år

Nå ser det ut til at de første kortene med sikker, elektronisk ID og elektronisk lommebok først vil være klar for utsendelse på tampen av 2001, ifølge plan og utviklingsdirektøren.

Og han kan risikere å måtte vente enda lenger.

Konsesjon

En masseutbredelse av smartkort med elektronisk ID krever tillatelse fra Datatilsynet. Imsdalen medgir at det i øyeblikket er et åpent spørsmål når en slik godkjennelse vil foreligge.

Fra utrullingen starter og til smartkortene har erstattet dagens spillekort hos samtlige tippe- og lottointeresserte nordmenn, vil det gå ytterligere ett år.

Det kan også få betydning for lanseringen av tipping og spill på Internett. Norsk Tippings konsesjonsbetingelser tillater ikke spill på kreditt. Norsk Tipping møter nå økende konkurranse fra utenlandske spilloperatører over Internett.

Nordby har varslet at Norsk Tipping snart vil søke om konsesjon for tipping og spill på Internett, men søknaden har latt vente på seg.

Åpner for konkurranse

Mens Imsdalen venter må han nøye seg med å se på at mobiltelefonoperatørene posisjonerer seg på det elektroniske betalingsmarkedet. Mobiltelefonleverandører og operatører samarbeider nå om å utvikle løsninger som også tar sikte på å skyve større deler av spillemarkedet direkte over på mobiltelefonen, uten behov for kommisjonærer og andre fordyrende mellomledd.

Permanent løsning

– Utsettelsen av smartkortlanseringen vil ikke få konsekvenser for Norsk Tipping. For oss er smartkort en permanent løsning, ingen mellomløsning. Å droppe smartkort og heller gå direkte over på mobiltelefonbaserte løsninger, er ikke aktuelt, avviser adm. direktør Reidar Nordby i Norsk Tipping overfor Telecom Revy.

Mobiltelefoner der spillerinformasjonen ligger på SIM-kortet vil ikke bli enerådende på dette markedet. Mobiltelefoner med innebygget smartkortleser vil også være et alternativ, hevder Nordby.

Nordby sier han vil satse på mobiltelefonen som en alternativ spilleterminal, men når det vil skje, og om det vil bli GPRS eller UMTS, kan han i øyeblikket ikke si.

Ett kort

Norsk Tipping legger i stedet stor vekt på å utvikle et generelt spillekort. Et kort som landets mange spilleglade skal kunne benytte både mot kortleserne hos selskapets vel 3.800 kommisjonærer og mot hjemme-PCen, mobiltelefonen og TV-apparatet.

Dette ønsket om allsidig kortbruk er medvirkende til spilleselskapets hodepine i øyeblikket, ifølge Imsdalen.

– Dette har vært langt mer komplisert enn vi trodde. Særlig har infrastrukturen bydd på problemer, sukker plan og utviklingsdirektøren.

Kutter info

De første smartkortene skulle i henhold til de tidlige planene inneholde annen informasjon i tillegg til spillerinformasjonen. Kortleverandøren Posten SDS så for eksempel for seg at kortet skulle inneholde helseinformasjon om bæreren, til hjelp i akutte nødsituasjoner.

Bruken av elektronisk helseinformasjon er et tema som i øyeblikket er langt mer politisk ladet enn elektronisk id.

Nå ser det altså ut til at smartkortene, når de kommer, utelukkende vil inneholde elektronisk ID og elektronisk lommebok.

Norsk Tipping har vært kortleverandøren Posten SDSs viktigste samarbeidspartner for å få spre smartkort i stor målestokk i det norske markedet. Posten SDS satser på den elektroniske småpengestandarden Mondex, utviklet av MasterCard. Bankenes Betalingssentral (BBS) satser på en konkurrerende standarden utviklet av Visa.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse