Annonse


50 ganger raskere enn UMTS

Mens vi venter i spenning på de enorme overføringshastighetene og mulighetene som 3G gir, sier Ericsson at de allerede har begynt å planlegge 4G.

100 mbit/s og virtual reality

Og her skal det går det gå unna – hastigheten skal bli opptil 50 ganger raskere enn 3G, og visuell fremstilling i 3D skal endelig bli en realitet.

– Du vil kunne ha opplevelsen av å sitte på et stadium under OL, og virkelig tro at du faktisk er til stede, sier Ericssons forskningssjef Hakan Eriksson (!) til Financial Times.

Ericsson tror 4G vil være mye mer “intelligente” enn i dag, og telefonene, eller virtual reality device-ene, vil i stor grad kunne gjette seg til hva det er brukeren har tenkt å gjøre.

Annonse


Om ti års tid

Ifølge den ledende svenske mobilprodusenten, som samtidig er verdens største leverandør av infrastruktur til telekomunnikasjon, vil 4G være oppe rundt 2011. 4G vil da være bygd på den andre fasen av 3G, og være fullstendig basert på IP-telefoni, skriver Financial Times.

Denne langsiktige spådommen er løst basert på tidligere erfaring – man begynte først å tenke på 3G i 1991, på samme tid som de nye GSM-nettene ble bygd ut. Ericsson regner altså med at det tar ca. 10 år for mobile telefonnett å manifestere seg.

Selv om Eriksson mener 4G muligens kunne bygges på 3Gs telefonspektrum, vil nok likevel ytterligere kjempeinvesteringer være nødvendig fra operatørenes side, for å oppnå maksimal kapasitet.

Og 2011 er jo så og si rett rundt hjørnet…

Annonse