Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skeier ut med mobil

De fleste estere har lite å rutte med. Men når de griper mobiltelefoner, er de blant verdens storforbrukere.

Estere bruker mer på mobiltelefonen enn nesten noe annet sted på kloden.

Gjennomsnittsregningen ligger på 600 kroon eller 310 kroner, i måneden, ifølge teleoperatøren Eesti Telekom. Det er det samme som de ringeglade finnene bruker. Men finnene tjener også fire ganger mer enn esterne.

Estland har tre mobiloperatører, én mer enn i Norge. Likevel bor det bare 1,4 millioner i lille Estland, mot 4,5 millioner i Norge. En av tre estere har mobilabonnement. Det er litt lavere enn de skandinaviske landene, men på samme nivå som Tyskland og Frankrike.

– Hvis jeg ikke hadde brukt alle pengene på mobilen, hadde jeg sikkert kjøpt en bil i stedet, sier fiskeeksportør Veiko Toomlaid til Wall Street Journal.

Estlands forkjærlighet for telefonen er et nytt fenomen. Da landet ble selvstendig i 1991 var telenettet i elendig forfatning, og esterne hadde bare en utenrikslinje, som gikk via Moskva.

Siden den gang har esterne investert kraftig i infrastrukturen. I dag er telesystemet blant de mer moderne i Europa.

I 1999 brukte esterne 5,4 prosent av det samlede brutto nasjonalproduktet (BNP) på telekommunikasjon. Til sammenligning bruker de fleste vesteuropeiske landene 2 til 4 prosent.

– Den skandinaviske levemåten påvirker oss. Vi er nå like gale etter mobilen som dem, sier sjefen for Eesti Telekom til den amerikanske finansavisen.

(Origo)

Stikkord: Mobil