Annonse


Skeier ut med mobil

Estere bruker mer på mobiltelefonen enn nesten noe annet sted på kloden.

Gjennomsnittsregningen ligger på 600 kroon eller 310 kroner, i måneden, ifølge teleoperatøren Eesti Telekom. Det er det samme som de ringeglade finnene bruker. Men finnene tjener også fire ganger mer enn esterne.

Estland har tre mobiloperatører, én mer enn i Norge. Likevel bor det bare 1,4 millioner i lille Estland, mot 4,5 millioner i Norge. En av tre estere har mobilabonnement. Det er litt lavere enn de skandinaviske landene, men på samme nivå som Tyskland og Frankrike.

– Hvis jeg ikke hadde brukt alle pengene på mobilen, hadde jeg sikkert kjøpt en bil i stedet, sier fiskeeksportør Veiko Toomlaid til Wall Street Journal.

Annonse
Estlands forkjærlighet for telefonen er et nytt fenomen. Da landet ble selvstendig i 1991 var telenettet i elendig forfatning, og esterne hadde bare en utenrikslinje, som gikk via Moskva.

Siden den gang har esterne investert kraftig i infrastrukturen. I dag er telesystemet blant de mer moderne i Europa.

I 1999 brukte esterne 5,4 prosent av det samlede brutto nasjonalproduktet (BNP) på telekommunikasjon. Til sammenligning bruker de fleste vesteuropeiske landene 2 til 4 prosent.

– Den skandinaviske levemåten påvirker oss. Vi er nå like gale etter mobilen som dem, sier sjefen for Eesti Telekom til den amerikanske finansavisen.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse