umts

Annonse


Rørende UMTS-enighet

umtsBåde virtuelle og nettoperatører møttes onsdag til paneldebatt om UMTS på Internet World Norway 2000. På overflaten hersker det ennå enighet og fordraglighet.

Det er i hvert fall tre ting det er tilsynelatende enighet om:

 • Det vil være fire ulike UMTS-operatører
 • Alle operatørene vil tillate at andre aktører også får tilgang til å selge innhold
 • I en gitt periode vil det være innholdet det er mest penger å tjene penger på

  Tele1 inviterer til åpenhet

  Tidligere på dagen hadde Tele1 Europa avslørt at de utvider sitt konsortie med blant annet You Communications, som også var representert i panelet.

  Adm. direktør Pål E. Vegard i Tele1 var påpasselig med å understreke at de lanserer et åpent nett, der de inviterer både operatører og innholdsleverandører til å delta.

  Annonse
  Ingen av de øvrige aktørene ønsket å si direkte at de vil ha et åpent nett, men alle var nøye med å understreke at de ikke ønsket å et lukket nett.

  Advarer myndighetene

  Vegard understreket også viktigheten av at myndighetene er våkne, slik at Telenor og NetCom, ikke kan fortsette sin dominans med myndighetenes velsignelse.

  – Myndighetene må være våkne, slik at noen må åpne nettet, og ikke holde det stengt inntil myndighetene krever noe, sa Vegard.

  En ting det er knyttet spenning til er om Telenor Communications Solutions, vil bundle sine tjenester mot nettet. Her holder Telenor kortene tett til brystet, og strategidirektør Bjørn T. Sandberg ønsket ikke å svare direkte på dette.

  – Tidligere holdt man andre ute. Men det er åpne og inkluderende forretningsmodeller som vil være suksess med UMTS. Vårt nett vil være åpent for kommersielle betalere, sa Sandberg.

  Verdikjeden åpnes

  – Nettverksinntekter vil i fremtiden ikke være tilstrekkelig, og vi vil se at verdikjeden åpner seg. Vi vil erfare et maktskifte til innholdsleverandørene, men det innebærer ikke at det er et varig tidsskifte, sa Bjørn T. Sandberg i Telenor.

  Sense-sjef Nadir Nalbant er optimistisk på alles vegne når det kommer til innholdstjenester.

  – Det vi har er en vinn, vinn, vinn – situasjon. Vi har allerede erfart hvor høy betalingsvilje det er for SMS-tjenester, som dårlige vitser, sa Nalbant.

  Steinar Svalesen i Carrot har også stor tro på at mange av aktørene vil ha mulighet til å få sin del av kaka, men han understreket at det også avhenger av å henge med på utviklingen.

  – En rekke av tjenestene som lanseres vil leve i kun kort tid. Noen vil være døde etter to måneder, mente Carrot-sjef Svalesen.

  De syv brødrene UMTS

  På rekke og råd satt de der alle i tilnærmet identiske grå dresser, med unntak fra Nalbant, som var ulastelig kledd i sort dress. Nalbant og Sense er også de eneste som ikke er delaktige i en UMTS-søknad.

  De syv brødrene UMTS er altså ennå enige, men mye tyder på at feiden om UMTS kan slå sprekker i flokken.

  De som deltok i debatten: konserndirektør Sverre Munch i Schibsted, adm. direktør Mikal Rohde i YOU Communications, adm. direktør Steinar Svalesen i Carrot, markedsdirektør Olav Madland i NetCom Bedrift, adm. direktør Nadir Nalbant i Sense, strategidirektør Bjørn T. Sandberg i Telenor Mobil Comm., og Pål E. Vegard fra Tele1 Europe.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse