Annonse


Digital radio med bilder

NRK har drevet prøvesendinger med DAB (Digital Audio Broadcast) i 6 år. Nå sender de også internettlignende sider knyttet til de ulike kanalene. Sidene er i kvart VGA-format, det samme som vi kjenner fra Pocket PC. Når disse enhetene smelter sammen er bare et tidsspørsmål.

Digital radio med bilder må ikke forveksles med TV. Her er det lyden som er det sentrale, mens bildesidene skal kunne skape merverdi.

Web over radio?

Wavefinder er en USB-radio som lar deg se slike bildesider. Jeg er ikke helt sikker på hva radioen egentlig ligner på, men den ser i alle fall ikke ut som en radio. Midt på en ca 60 cm lang antenne sitter et stort blinkende øye. Fargen på lyset skifter i takt med aktiviteten i radioen. Fra baksiden går en ledning til PCen. Resten er software.

Annonse


Jørn Jensen i NRK Futurum fnyser når han hører at NRK har lagt DAB-satsingen på is. –Det er bare tull. Journalister burde heller skrive at vi er mye lurere enn svenskene, sier Jensen. -Svenskene har bygd ut et DAB-nett som koster dem et par hundre millioner kroner i året. Vi venter med å bygge ut sendenettet til forbrukerne får tilgang til radioene, sier Jensen.

Mens NRK venter på at vi skal gå mann av huse for å kjøpe DAB-radioer, ligger de ikke på latsiden når det gjelde innholdsutvikling. Her er NRK Futurum langt fremme både nasjonalt og internasjonalt. Målet er å få en DAB-brikke som passer inn i mobiltelefonen. Det gjør ikke bare telefonen til en bærbar digital radio. Jensen ser for seg at NRK kringkaster innhold, mens mottakeren kan bestille spesielle tjenester fra telefonen.

Hva blir det neste?

Irriterer du deg over at programlederen snakker oppå melodien du vil ta opp? Et eksempel på en mulig tjeneste er å la radiolytteren ta opp hele melodien uten forstyrrelser. Hvordan dette skal gjennomføres og prises er imidlertid uklart.

USB-WAP-DAB-PDA-telefonen kan være en realitet i løpet av få år. I denne bransjen skjer ting fort.

Annonse


Annonse


Annonse