umts

Annonse


UMTS – hare eller snegle?

umtsI de verste PR-framstøtene for UMTS snakker man om 2 Mbit/s – eller 100 gangeren Goldmans påstand. Det riktige er 384 kbit/s til deg og 64 kbit/s fra deg i første fase av UMTS.Forvirring om de reelle hastighetene tredje generasjons mobilnett (3G) vil gi den enkelte bruker er enorm. Men vi hoppet høyt i stolen da vi så uttalelsene til toppsjefen i WAP Forum som teller en lang rekke operatører og leverandører. 20 kbit/s ville være en vits i praktisk sammenheng. Samtidig er 2 Mbit/s UMTS ennå ikke definert og ligger sannsynligvis minst et par år tid fram.

Dette vil du få

Både NetComs og Telenor Mobils ansvarlige tilbakeviser Goldmans uttalelser kontant. Og de to operatørene er helt samstemt i sin beskrivelse av de kommende UMTS-tilbud. 384 kbit/s til deg og 64 kbit/s om du skal sende data fra deg. Og da er det spesifikasjonene for de første UMTS-terminalene som setter 64 kbit/s- begrensningen.

På landsbygda vil hastighetene til deg ligge på 144 kbit/s og i en bil i fart mellom Oslo og Gardermoen trolig om lag på samme nivå – minimum 144 kbit/s.

Delt båndbredde

Det som har skapt forvirringen og tallrike spekulasjoner er det faktum at det operatørene vil tilby er delt båndbredde og at det også er kjempemessige utfordringer på terminalsiden.

Annonse
I et UMTS-nett er det med andre ord kapasiteten – det vil si antallet basestasjoner og antall celler i basestasjonene som avgjør nettkvaliteten – det vil si dataoverføringshastigheten. Dette er en delikat problemstilling. Det er nemlig slik at 2,5G eller GPRS i tillegg til always on vil gi deg omlag 40 kbit/s.

GPRS beslaglegger 4 tidsluker (timeslots) i nettet – det er fire ganger av hva som beslagslegges av en telefonsamtale eller en dataoverføring i dag. Dette spiser kapasitet i nettene. Derfor er det påkrevd med en storstilt kapasitetsøkning etter hvert som mobilt Internett får større utbredelse. Denne kapasiteten er det UMTS som skal gi, men for å ha UMTS med befolkningsmessig dekning etter konsesjonskravene krever ikke norske myndigheter en effekt som nødvendigvis gir garantert høy datarate. Det gjør svenskene.

Derfor blir det nå for PT og departementet ekstra viktig å forsikre seg om at de som får UMTS-konsesjon virkelig gir oss et høyverdig mobilt Internett med høy overføringskapasitet.

Dette lover NetCom

– I byene blir kapasiteten 384 kbit/s og 144 kbit/s på landsbygda i reell overføringshastighet. Terminalene vil i starten begrense hastigheten når du sender data fra deg til 64 kbit/s. Det vil gå noe senere om du for eksempel er i en bil i bevegelse, men fortsatt dreie seg om hastigheter godt over 144 kbit/s om du beveger deg fra Oslo til Gardermoen, sier lederen for radioplanleggingen for UMTS i NetCom, Trond Botheim.

– UMTS-nettet vil ha både linjesvitsjing og pakkesvitsjing. Jeg snakker her om pakkesvitsjet modus som blir det normale for Internett-trafikk. De færreste vil kunne utytte 384 kbit/s over hele kommunikasjonssesjonen. Snittraten ved bruk vil derfor bli lavere. Du vil ikke overføre bilder eller bruke streaming video (video overført i sanntid) hele tiden. Jeg har selv sett en rekke simuleringer og deltatt i tester som gir en enorm opplevd hastighet. Husk nå også at for å få live video over til en skjerm som er maksimalt en fjerdedel av PC-skjermen trengs atskillig mindre overført datamengde. Derfor kan vi snakke om multimedia og bredbåndsfunksjonalitet i de nye UMTS-nettene, sier Botheim.

Derimot advarer han mot å tro at du kan få 2 Mbit/s innendørsdekning med en gang. Denne hastigheten er basert på tidsdelt duplex (TDD). Den ligger 1-2 år fram i tiden og er ikke en gang ferdig standardisert. Med den frekvensdelte modusen man vil operere med i starten av UMTS kan operatøren betjene 10-15 samtidige 384-brukere fra en basestasjonscelle.

– Men uansett kan jeg oppleve sneglefart også på UMTS-dataen når jeg står i bilkø på vei fra påskefjellet?

– Ja, det vil du. Vi snakker om den hastighet vi i normalsituasjonen kan tilby. Ved spesielle trafikktopper vil kapasiteten begrense hastigheten.

Likt fra Telenor

– 384 kbit/s i byene og 144 kbit/s på landsbygda er det vi vil tilby fra åpningen av UMTS. Noe lavere overføringsrate enn 384 kbit/s i bil og 64 kbit/når du sender fra deg data på grunn av begrensninger i de første UMTS-terminalene. Dette er den kapasiteten vi ønsker å gi kundene i vårt UMTS-nett dersom vi nå får konsesjon, sier direktør Trond Wiborg i Telenor Mobil.

Han underskriver i det store og hele på det NetComs ekspert har sagt og bekrefter at Telenor Mobil planlegger for en normal overføringshastighet i nevnte størrelsesorden. Dermed ser det ut til at de to etablerte operatørene med erfaring og det sikreste grunnlag for å beregne framtidig trafikk, lover nøyaktig det samme.

– Selvsagt vil vi måtte dimensjonere etter trafikkmengden, men i den konkurransen vi får med fire operatører kan vi ikke komme med tjenester som normalt er dårligere enn det vi har beskrevet, sier Trond Wiborg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse