Annonse


OL-jakt på TV-sendinger

Den Internasjonale olympiske komité (IOC) har rustet kraftig opp foran Sydney-OL for å sikre at video-opptak av konkurransene ikke distribueres på nettet, og tiltakene ser ut til å betale seg. 30 nettsteder er hittil tatt i opphavsrettslige overtramp.

Amerikanske NBC er eneste nettsted som er autorisert til å sende video-opptak fra lekene – men de har til gjengjeld betalt astronomiske 36 milliarder kroner for rettighetene til OL-sendingene fra 1998 til 2008.

Nesten alle som synder mot videoforbudet reagerer raskt når de blir truet med søksmål, sier Dave Powell, leder av London-selskapet Copyright Control Services, som er hyret inn av IOC for å overvåke nettet.

– Det finnes svært, svært få eksempler på at det blir kringkastet på en måte som er et direkte brudd mot avtalene. Enkelte kringkastere seiler nok tett opp til vinden på hva de har lov til, men alt har hittil løst seg raskt, sier Powell til AP.

Annonse


Piratvirksomhet på nettet er en ny utfordring for IOC – spesielt med den store tidsforskjellen fra Sydney til Amerika og Europa.

Amerikanske NBC har lagt seg på en linje der de sender opptak fra konkurransene i beste sendetid, og legger lokk på resultatene inntil da. Videoene til nettstedet gjøres først tilgjengelig etter at TV-sendingene har snurret over skjermen.

Denne politikken har blitt kraftig kritisert, og besøkene til nettsteder med OL-dekning har skutt i været som et resultat.

– Sportfans innser at dette materialet finnes der ute og de ønsker å se det. Men OL betales av kringkastere verden over, som kjøper eksklusive senderettigheter, og betaler store penger for disse rettighetene, sier Powell.

Ifølge IOCs egne estimater vil omtrent 40 prosent av inntektene fra OL komme fra TV-rettigheter til omtrent 20 kringkastere fra hele verden. Dersom nettet benyttes som alternativ til TV vil hele denne inntektsstrømmen settes i fare, hevder IOC.

IOCs piratjegere ser etter direktesendinger, direkte lydklipp, direkte intervjuer fra arenaene, direktesendte resultater og uautorisert bruk av OL-ringene. Overvåkingen styres fra senter i Sydney, London, Washington og Seattle, melder AP.

(Origo)