Annonse


Når mobilen blir PDA – og omvendt

Handspring lanserer nå en ekspansjonsmodul som gjør Visor om til en GSM-telefon, først i USA, og så her i Europa etter nyttår. For $299 ($499 uten abonnement) kan man ved hjelp av et headsett og Visors innebygde mikrofon bruke PDA-en som en vanlig mobiltelefon. Man kan til og med holde Visor opp til øret, hvis man ikke har et headset i nærheten.

I tillegg vil modulen naturligvis gi mulighet for å sende tekstmeldinger, men mer interessant er nok muligheten for å surfe internett, skrive e-post, eller ringe folk direkte ved å klikke på dem i adresseboken eller i kalenderen.

Selv om Palm OS hittil ikke har vist seg som en stor multitasker, så skal man kunne snakke i VisorPhone samtidig som man jobber med andre ting på Visor, f.eks legge inn notater, nye avtaler, eller spille PacMan.

Ericsson først i Norge?

Samtidig ser vi at også telefonene får større skjermer, og ligner mer og mer på håndholdte datamskiner. Det mest synlige eksempel på dette her i Norge, er Ericssons nye R380s, som har Symbians operativsystem EPOC i bunn. Ericsson R380 (åpen)

Annonse


Selv om det lenge har vørt teknisk mulig både gjennom SMS og wap, er det først på R380s store skjerm at man virkelig får noe ut av det å lese e-post på telefonen.

Med R380s wapleser kan man også surfe nettet vi wap, mer eller mindre på samme måte som på andre PDA-er koblet opp til nettet med modem.

Mange vil nok til og med si at Ericsson R320 er en slags PDA, med kalender- og avtalefunksjoner, og synkronisering mot blant annet Microsoft Outlook.

Palm på telefonen

Palm OS, det klart mest utbredte operativsystemet på PDA-markedet, har også funnet sin vei inn i mobiltelefonen. Kyocera Wireless Corp. lanserte allerede i 1998 CDMA-telefonen PdQ, med Palm OS som grunnleggende operativsystem, og har nettopp annonsert at de har tatt ut ny lisens fra Palm for deres neste generasjon mobiltelefoner.

Den nye PDA-telefonen fra Kyocera skal etter planen lanseres før jul, og vil ligne på PdQ. Kyocera overtok både PdQ og Palm-lisensen etter oppkjøpet av QUALCOMMs CDMA-avdeling tidligere i år.

Blant de andre lisenshaverne av Palm OS finner vi verdens største mobilprodusent Nokia, og også Sony, som nå både har mobiltelefoner og PDA-er på markedet.

Hva skal barnet hete?

Mye tyder på at vi vil oppleve en viss begrepsforvirring i tiden fremover. Mange av de dingsene vi hittil har kalt mobiltelefoner vil inneholde de samme funksjonene som dingsene som er kjent under gruppebetegnelsen PDA. Og PDA-er vil samtidig også kunne oppføre seg som telefoner.

Det er like før vi blir nødt til å finne opp et nytt kallenavn på hybridproduktet. Amerikanerne har forlengst tatt i bruk geniale “smart phones”, men av en eller annen grunn høres ikke “smarte telefoner” like godt ut på norsk…