Annonse


Sylslank ThinkPad X

Alle globetrottere ønsker seg lettere bærbare PC-er. IBM Thinkpad 570 og 240 har lenge vært blant de minste reisekameratene på markedet.

Nå avvikler IBM de to gamle modellene til fordel for ThinkPad X20, – en slags mellomting av de to. Nykommeren har imidlertid både større skjerm, kapasitet og kraft.

Prisgunstig lettvekter

På onsdagens pressekonferanse i Oslo demonstrerte William Alexander fra IBMs WorldWide-team den ultraportable maskinen som ITavisen første gang omtalte i august. ThinkPad X20 er 2,4 cm tykk, leveres i to varianter til fra 19 600 kr, pluss moms, og kommer samtidig i handelen i Norge og USA.

Plenty med kapasitet

Begge de to variantene har 12,1-tommers skjerm, men mens den ene leveres med 500 MHz Celeron, har den andre 600 MHz Pentium III.
Den billigste har 64 MB minne og 10 GB disk, mens den andre har 124 MB og 20 GB disk.
Vekten varierer fra 1,4 til 1,6 kilo, og batterilevetiden fra 2 til 3 timer. Et tykkere ekstrabatteri øker levetiden.
Maskinen følges av Win 98, Win 2000, eller Linux, samt mange tilleggsprogrammer.

Annonse


Firewire og CompactFlash

ThinkPad X20 mangler seriell- og parallellkontakt, men har til gjengjeld doble USB-porter, Firewire- (!), RJ-11- og RJ-45-, og kortplasser for PCMCIA og CompactFlash. Den siste kan romme minnekort fra digitalkameraer, lomme-PC-er eller IBMs MicroDrive, – en knøttliten 1 GB harddisk.

Hvis du er paranoid, kan både MicroDrive og den faste harddisken fjernes ved et håndgrep.

Ultrabase gir flere muligheter

ThinkPad X20 bruker UltraBase X2 som følgesvenn. Det er en tykk plate med en rekke porter, og brønn for CD-ROM eller DVD, men ikke diskettstasjon. Platen festes under maskinen ved behov.

IBM kan dessuten levere diskettstasjon og ekstern universalbrønn med USB-tilkobling, samt en særdeles kompakt portreplikator for nettverkstilkobling.

Et praktfullt verktøy

Til tross for den kompakte størrelsen, har ThinkPad X20 meget godt tastatur, som nå også oppfyller ISO-kravene.

På toppen av skjermen sitter en UltraPort-kontakt for Bluetooth-antenne eller Web-kamera.Maskinen har en liten halogenpære øverst på skjermen som opplyser det svarte tastaturet i mørket.
Nye ThinkPad X20 er et praktfullt verktøy for folk på farten.

Dobler Crusoe batterilevetiden?

IBM har tidligere demonstrert »gamle» ThinkPad 240 med den nye Crusoe-prosessoren fra Transmeta. Crusoe bruker halvparten så mye strøm som Intel- og AMD-prosessorene, slik at batterilevetiden kan dobles.

Det har gått rykter om at IBM, i likhet med Sony, ville introdusere Crusoe i sine nye ultraportable maskiner, men i følge Ray Salgado fra IBMs WorldWide-team vil det ikke skje med det første.

Bare Intel, foreløpig…

– Transmeta Crosoe var et alternativ som dukket opp mens vi var nesten ferdig med å designe ThinkPad X20, fortalte Salgado til ITavisen.

– Vi vil snarlig offentliggjøre resultatene av vår Transmeta-test. Håpet var å få åtte timers batterilevetid ut av den. I så fall ville vi sannsynligvis ha brukt prosessoren i en oppfrisket utgave av ThinkPad 240, sa Salgado som derved indikerte at testresultatene ikke var så positive som ventet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse