Musikk på nettet (MP3)

Annonse


Vil Napster savnes?

Musikk på nettet (MP3)Mens Napster den siste tiden har fått det meste av oppmerksomheten, finnes et stort antall alternative MP3-kilder. Eksempler er søkemotorer som Sharetraxx og Gnutella. Disse vil kunne fungere som erstatninger for en eventuelt avdød Napster.

– Serverne til Napster har til tider vært heller ustabile, og det skjer også at brukere er feilkonfigurert. Dette fører til at de delte filene ikke kan lastes ned, sier IRC-bruker Eric Nilsen til ITavisen.no.

Programmet har blitt skrytt opp i skyene av brukere og blitt beskrevet som plateindustriens store frykt. Først i det siste har Napsters negative sider fått et visst søkelys.

Ustabil nedlasting

MP3-programmet er basert på at et stort antall maskiner, som med hver sine bidrag av MP3, gir en enorm database. At nedlastingene dine får en brå slutt når maskinen du henter ned fra logger av, er et faktum.
Etter noen timer kan du sitte igjen med et stort antall amputerte låter, og kanskje noen hele – hvis du er heldig.

Annonse


ITavisen.no har tidligere skrevet om hvordan de fleste brukere av programmer som Napster og Gnutella er snyltere. Undersøkelsen utført av Xerex Palo Alto Research Center, viser at de fleste er lite villige til å la andre laste ned MP3 fra seg.

Og selv om Napster lukkes, så stopper ikke jakten på gratis musikk.

Mange alternativer

– Det finnes i dag diverse liknende søkemotorer, hundrevis av nettsteder som tilbyr MP3 og et utbredt MP3-miljø på IRC (Internet Relay Chat) som antakelig vil erstatte dem som har brukt Napster til å laste ned musikk av noen betydning, hevder 21-årige Eric Nilsen ovenfor ITavisen.no.

Skulle Napster bli ryddet av veien vil nok de eneste sørgende være dem som nettopp har funnet veien til Internett, og ikke har stor kjennskap til MP3-miljøet ellers. For det er sikkert; medienes søkelys har virket som en enorm reklamekampanje for det omstridte MP3-programmet.

Annonse