Annonse


Lynraskt trådløst nett

De nye nettene bygger på standarden IEEE 802.11a.

Trådløse, interne datanettverk er mer fleksible enn tradisjonelle Ethernet. Med trådløste nett er det ikke nødvendig å trekke kabler på arbeidsplassen, og prosjektgrupper med bærbare maskiner kan raskt etablere sine eget nettverk.

Trådløse nettverk er også attraktive (men kostbare) for de som ønsker seg et hjemmenett, fordi det ikke er nødvendig å kable boligen.

Fra 11 til 54 mbps

Den rådende standarden for trådløse nett kalles 802.11b, og brukes både av 3Com, Cisco, Compaq, Lucent, Apple, Nortel og andre. Med 802.11b er maksimal overføringskapasitet 11 mbps (megabits per sekund).

Annonse


Sist uke ble imidlertid California-selskapet Radiata Communications ferdige med å utvikle et brikkesett for standarden IEEE 802.11a. Radiata-brikkene kan overføre opptil 54 mbps eller 7,1 MB i sekundet!

Med en slik kapasitet kan også høykvalitets video og andre multimedia-applikasjoner overføres trådløst.

Fra 2,4 til 5 GHz

802.11b-nettene opererer med en frekvens på 2,4 GHz. Det er det samme som Bluetooth-apparatene, som kommer på markedet i oktober.

Radiata bruker i stedet 5 GHz-båndet, og teknologien Orthogonal Frequency Division Multiplexing. OFDM splitter opp signalene, sender dem parallelt via forskjellige underfrekvenser, og setter dem sammen igjen. I tillegg til å øke kapasiteten, skjermer OFDM signalene bedre mot forstyrrelser (interferens).

Klar til sommeren

Radiata regner med å begynne å levere det nye brikkesettet til produsentene på nyåret. Derved kan de første produktene være klare før sommeren.

Produsentene vil sannsynligvis levere aksesspunkter (basestasjoner) som både støtter 802.11a og 802.11b.
3Com, Cisco, Lucent og Nokia skal også ha planer om å bruke 5GHz-båndet i nye produkter.