Hack

Annonse


Norsk hacker-forsikring

HackAmerikanske bedrifter har lenge kunnet forsikre seg mot virus og hacker-angrep. Både forsikringsselskaper og dataselskaper som Hewlett-Packard tilbyr slike ordninger.

I Norge er Gjensidige NOR først ute med slik forsikring. Forsikringen dekker utgiftene til å fjerne virus, rekonstruere data og reinstallere programvare. Gjensidige kan også dekke avbruddstapet.

Forsikrer stoler og stiftemaskiner

– Datasystemene er selve livsgrunnlaget for mange virksomheter. Norske bedrifter er vant til å forsikre kontorstoler og stiftemaskiner, men ikke dataskader, sier John Elsborg som er produktsjef for data- og teleforsikring i Gjensidige NOR.

– Vi dekker tapet som oppstår når bedriften får ødelagt data og programvare, og kan også dekke avbruddstapet når bedriften mangler tilgang til sine data, sier Elsborg.

Annonse


Småbedrift slipper med 10 000 kr

Virus-/hacker-forsikring er slett ikke avskrekkende dyr. Elsborg antyder 9000-12000 kr i året for en vanlig småbedrift med administrativ virksomhet, 10 PC-er og en server eller to.

Forutsetningen er vanlig sikkerhetsnivå, og at dataene jevnlig blir sikkerhetskopiert. Storbedrifter har bedre sikkerhetsrutiner enn de små, men er likevel mer utsatt:
– Interne maktkamper kan resultere i sabotasje, og hackerne synes at storbedriftene er mer attraktive enn småbedriftene, sier Elsborg.

Nei til nettcaféer

Forsikring er en slags sparing som skal hjelpe deg med å dekke den store smellen, hvis den en gang kommer.

Gjensidige NOR forsikrer både nettbutikker, banker og mekaniske verksteder. – Det eneste vi har problemer med å forsikre, er nettcaféer som gjør sine systemer åpne for alt og alle, sier Elsborg.

De fleste synes at virus- og hackerforsikringen er rimelig, men mange opplever avbruddsforsikringen som kostbar.

Uvant forsikring

Gjensidige NOR begynte å tilby virus- og hackerforsikring på vårparten i år. – Vi driver ikke aktiv markedsføring, men lar kundene komme til oss. Om 5 år tror vi at slik forsikring vil være like vanlig som annen forsikring.

Det eneste vi er usikre på, er om prisen blir mye høyere eller lavere. Interessen er veldig god, selv om bedriftene ikke helt har vent seg til slik forsikring, sier John Elsborg hos Gjensidige NOR.