Annonse


PC og DVD med Firewire

– Panasonics nye frittstående DVD-RAM-opptaker med Firewire kommer snart på markedet i Japan og USA, sier Helge Rose hos Panasonic Norge.

Helge Rose mener at det europeiske marked er begrenset, fordi det ennå er usikkert hvilken standard bransjen vil lande på:
– Det finnes flere forskjellige opptaksteknologier for DVD. Teknologikåte nordmenn er forsiktige med å kjøpe ting som ikke er standardisert, men japanerne bryr seg ikke om slikt.

Systemforvirring og ledningsreir

Mens Panasonic, Hitachi og Toshiba holder på DVD-RAM, støtter Hewlett-Packard, Ricoh, Philips og Yamaha DVD+RW, mens Pioneer satser på DVD-RW.

Det er ikke bare opptaksteknologien som preges av systemforvirring. Baksiden av DVD-spillerne vrimler av forskjellige videokontakter: komponentvideo, RGB, S-video og komposittvideo, og den altetende SCART-kontakten, som bare brukes i Europa.

Annonse
I tillegg er det kontakter for analog og digital lyd. Det er reir av ledninger.

Fra 20 til 2 kontakter?

DVD-spilleren og TV-apparatet mangler digital videokontakt. Signalene må konverteres fra digitalt til analogt, med påfølgende kvalitetsforringelse. Om få år vil alle medier sende, vise og lagre innholdet digitalt.

Enn om alle kontaktene på DVD-spillere, videokameraer, forsterkere, TV-apparater, høyttalere, opptakere, PCTV-bokser og spillkonsoller kunne erstattes med to (inn og ut) Firewire-kontakter?

Enklere tilkobling

Frode Rørvik, som leder den bransjeuavhengige interesseorganisasjonen DVD foreningen (www.dvdforeningen.no) etterlyser digitale videokontakter:
– Det ville forbedre bildekvaliteten og gjøre tilkoblingen enklere, sier han.

Panasonic, Replay TV, Sony og TiVo har tidligere i år lansert TV-opptakere som bruker proprietære standarder.
– Dessuten har Akai en proprietær løsning for å koble sin DVD-spiller til plasmaskjermen, sier Rørvik.

Firewire, i.Link eller IEEE-1394

Det var Apple som utviklet teknologien som vi kjenner under navnet Firewire. Sony kaller den i.Link, mens den korrekte betegnelsen er IEEE-1394. Overføringshastigheten er 400 Mbps. USB ekspederer bare 12 Mbps.

Standardiseringsorganisasjonen for 1394, som både omfatter data- og forbrukerelektronikkbransjen, forsøker å få alle til å bruke IEEE-1394.
Utbredelsen av IEEE-1394 har lenge vært hemmet av Apples høye lisensavgifter, men i fjor vinter senket Apple prisene.

Skaff deg Firewire!

I disse dager kommer operativsystemet Windows ME med videoredigeringsprogram. Alle Mac-er og digitale videokameraer er utstyrt med IEEE-1394, men det er langt mellom PC-er med slik kontakt. Uten høyhastighetsforbindelse går det svært tregt å overføre film mellom videokameraet og PC-en.

Noen nye datamaskiner som Dell Dimension XPS kan leveres med 1394-kort mot et pristillegg. Ellers kan du kjøpe PCI-kortet Belkin FirePath IEEE 1394 med videoredigeringsprogrammet VideoWave IIISE fra Oslo-firmaet Mcom. Det koster om lag 1500 kr hos forhandlerne.

Intelligente harddisker

Harddiskprodusenten Quantum har laget en IEEE-1394 Function Control Protocol-standard for harddisker som skal brukes i forbrukerelektronikk.

Derved kan kretskortet i harddisken forstå kommandoer som Record, Play, Fast-forward og Pause. Harddisken kan til og med avspille et program, og samtidig ta opp flere andre programmer.ILL: Firewire-kortFirewire-kort fra Belkin.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse