Annonse


E-post med usynlig blekk

Hver dag fyker 9,7 milliarder e-postmeldinger over kloden, men e-post er slett ikke så flyktig som du tror. Meldingene blir ofte logget, sikkerhetskopiert og kanskje kontrollert.

Da de amerikanske konkurransemyndighetenes etterforsket Microsoft, opplevde programvaregiganten at interne e-postmeldinger ble framlagt som bevis.

Selvdestruerende

– Listen carefully, I will say this only once! sier den kvinnelige hjemmefrontlederen i komi-serien «Allo, Allo!»
I krigsfilmene mottar spioner meldinger som er merket »This message will self-destruct in five seconds». Enn om e-postmeldinger kunne vernes på samme måte?
En ny applikasjon fra San Francisco-selskapet Disappearing Inc. kan by på noe liknende.

Plug-in for Outlook

Gratisprogrammet Disappearing E-mail er en 350 KB plug-in for Microsoft Outlook som kan lastes ned fra www.disappearing.com. Etter installasjonen blir e-postprogrammet utstyrt med en ekstra Send-knapp og en meny. Der kan du velge hvor lenge meldingene du sender skal være lesbare.

Annonse
Serveren krypterer

Når du sender en slik melding, går den først til en server hos Disappearing Inc. Der blir meldingen kryptert og sendt videre til mottakeren.

Når mottakeren åpner posten, ber programmet serveren om å dekryptere meldingen.
Noen minutter etterpå, fjernes dekrypteringsnøkkelen. Derved blir meldingen ulesbar.

Bare Outlook, foreløpig

Disappearing E-mail fungerer utmerket sammen med Microsoft Outlook (ikke Outlook Express).

Å sende post til andre e-postklienter er mer omstendelig. Hvis meldingen skal mottas av Hotmail eller Eudora, må mottakeren laste ned et vedlegg og lese meldingen i nettleseren. Det er tungvint.
Disappearing Inc. forbereder plug-ins for Lotus Notes, Outlook Express og Eudora.

Tungvinte løsninger

Zixmail, ZipLip.com og SigabaSecure er tilsvarende, men mer omstendelige tjenester. De fungerer vanligvis ved at mottakeren må skaffe seg digital signatur, passord og brukernavn.
Deretter må han gå til en spesiell nettside for å lese meldingen.

Ikke så hemmelig likevel?

Selv om Disappearing E-mail holder meldingen skjult mens den reiser via nettet, er den nødvendig ikke så sikker likevel. Mottakeren kan bare kopiere teksten, lime den inn i tekstbehandleren og lagre den på harddisken.

Hemmelig blekk har sine begrensninger.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse