arkiv

Annonse


Knips naboen fra verdensrommet

arkivGlobeXplorer.com lanserte denne uken en internett-tjeneste for USA hvor man kan skrive inn adresse og zip-kode (amerikansk postnummer) og få opp både et områdekart og et utsnitt av et satellittfoto.

Bildeutsnittene kan enkelt navigeres i alle himmelretninger. Snart kommer tjenesten til et område nær deg.

Microsoft og Aerial Images kom for to år siden på nett med en lignende database, men med vesentlig mindre detaljerte foto (terraserver.com). GlobeXplorer går nærmere. Undertegnede hadde ingen problemer med å få opp et satellittfoto av sitt forrige hus utenfor Washington DC, riktignok noe skjult av de store eiketrærne rundt.

Komprimert for browser

Bildene er fortsatt ikke så detaljerte som man kunne ønske, for zoomer man for tett inn blir de uklare. Men de gir likevel et overblikk over et område som kan være nyttig, for eksempel for boligkjøpere.

Annonse


GlobeXplorer har åpnet dette markedet ved å gjøre den enorme fotodatabasen komprimert og tilgjengelig på internett gjennom en vanlig nettleser, selv med et tregt 28.8 kbps modem.

Foreløpig er fotodatabasen landsdekkende bare for USA, men Europa er neste marked. Bildene er så detaljerte at man skal kunne skjelne gjenstander på størrelse med biler.

Nesten spionkvalitet

Da er det ikke langt igjen til virkelig spionkvalitet, som på slutten av den kalde krigen hadde en oppløsning så god at CIA-folkene i Langley, Virginia – i det minste ifølge legenden – moret seg med å »overvåke» russiske par som hadde en hyrdestund i parken i Minsk.

Gratisbildene på nettstedet er lagt ut som lokkemat for kunder som ønsker å kjøpe mer detaljerte foto i farger. Prisene for slike bilder er i ferd med å komme ned i 10 dollar stykket (92-93 kroner), men kan foreløpig bare kjøpes i større pakker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse