Annonse


Dot.com ikke lenger like gøy

I løpet av fjoråret og vinteren ble stadig flere tiltrukket av selskaper i den nye økonomien, som tilbød an alternativ arbeidsplass, samt håp om opsjoner og aksjer i selskapet.

En rekke av de moderne og såkalte kule selskapene innførte også seg en kultur som inneholder obligatorisk moro. Stadig flere begynner nå å stille spørsmål ved denne tradisjonen.

Ønsker betalt overtid

Tendensen er at ansatte krever betalt for overtid og gir heller avkall på goder som en tallerken med gratis middag., skriver den amerikanske nettavisen ZDnet.com. De ansatte ønsker fritid fremfor pliktturer med leker og moro, som legger beslag på fritiden.

Også en rekke norske IT-bedrifter har innførte mer av denne type kultur, som gjerne innholder rafting i Sjoa og paint-ball, med den hensikt å styrke samhold og motivasjon.

Annonse


Men etter at aksjemarkedet tok et kraftig dykk i april, fant en rekke arbeidstakere ut at ny-oppstartede dotcom-selskaper, ikke ville gi dem rikdommen og tilfredsheten de søkte.

Flere søker det tradisjonelle

Plutselig var det kanskje mindre moro med sjefer som ikke prioriterte disiplin eller oppfordret til struktur. I stedet for raskt voksende arbeidsplasser med artig utstyr av all alskens art og stadig rokkeringer, kan det virke som om arbeidstakeren søker tilbake til de tradisjonelle arbeidsplassene.

Og et spørsmål som stilles er om ikke den »kollektive» tankegangen egentlig er lite i overensstemmelse med dagens arbeidsplasser med store utskiftinger?

Vissheten om at arbeidsplassen består

»Vi skal dra i flokk. Dette er vi sammen om, vi skal erobre verden», og lignende tankegods, har vel ikke like mye for seg når de fleste sjelden blir mer enn to år i en bedrift.

I tillegg er den nye økonomien også nådeløs når eierne kommer inn og krever oppsigelser, utskiftinger og større effektivitet. Hva har man da igjen for den kollektive tankegangen, og at man har gitt mye av sin fritid? For mange er det viktig å vite at arbeidsplassen også eksisterer neste uke.

Annonse


Annonse


Annonse