bredb-konv

Annonse


Telenor tester VDSL

bredb-konv– Som første operatør i verden vil vi starte pilotprosjekt med VDSL nå. Denne bredbåndsteknologien gir brukerene 25 Mbit/s inn i stua og de får samme hastighet begge veier. Den pakken vi går ut med i prøveprosjektet inneholder tre TV-kanaler fra Kanal Digital, opplyste Berit Svendsen.

Bred pilot

Prøveprosjektet vil bli gjennomført en rekke steder i landet og starter i Stavanger. Sammen med Oslo er det der VDSL-testingen skal foregå. Parallelt vil det foregå testing av radioaksess LMDS både i Oslo og Svolvær. Også Beito står på pilotkartet. Målet er 1.000 brukere før andre kvartal neste år.

– Etter testperioden skal vi i kvartal tre neste år gjøre en kommersiell analyse av markedet og så bestemme lansering, sa Berit Svendsen på pressekonferansen i dag tirsdag.

Som kjent har Telenor ennå ikke lansert sin ADSL-tjeneste. Det skjer først i oktober/november. Det er imidlertid liten tvil om at Telenor med dette pilotprosjektet forserer sin VDSL-satsing. For mindre enn fem måneder siden sa FOU-sjefen Oddvar Hesjedal at VDSL ville komme i 2003. Nå ser det ut som 2001 eller 2002 er mer sannsynlig.

Annonse


Storsatsing

Berit Svendsen opplyste at pilotprosjektet vil koste noen titalls millioner kroner. I det teknologisamarbeidet som her finner sted er de amerikanske firmaene Next Level Communications og Pixstreams sentrale partnere.

Telenor må for å realisere VDSL legge fiber til i snitt 500 meter fra hver bolig. I dag er snittet 2 kilometer. Utrullingen av fiber er i full gang allerede og representerer trolig en mye større investering enn selv pilotprosjektet.