data, rask, bredbånd

Annonse


Superraskt for forskere og studenter

data, rask, bredbåndSammen med Uninett, har teleselskapene blitt enige om en kraftig oppgradering av kapasiteter i det nettbaserte forskningsnettet beregnet på forskning og høyere utdanning i Norge.

Kapasitetene er i området 155 Mbps til 2.5 Gbps. 2.5 Gbps tilsvarer cirka 2.500 ADSL-forbindelser eller cirka 20.000 ISDN-linjer.

Leveransen består av totalt 29 linjer. Telenor har fått hoveddelen av leveransen og skal i tillegg levere gigabit linjekapasitet.

Terabit om få år

– Vi forventer ytterligere trafikkvekst de nærmeste årene grunnen økt bruk av ulike høykvalitets lyd- og videoapplikasjoner, sier adm. direktør Petter Kongshaug i Uninett, i en kommentar.

Annonse


Uninett jobber med planer om å føre gigabit kapasitet frem til hver enkelt høyskole og universitet i landet. Om få år trenger vi terabit på linjer i forskningsnettet, skriver selskapet i en pressemelding.

Tilgjengelighet av fiber

– Den største utfordringen for en slik utvikling ligger i tilgjengeligheten av fiber i lokale og regionale områder. Ettersom vi trenger tilgang til hele fiber eller hele bølgelengder på en fiber, er vi avhengige av at det tilrettelegges føringsveier for fiberkabler og at det skapes et marked for omsetning av lavkost fiberforbindelser.

En slik utvikling ser vi komme for fullt i land vi ønsker å sammenligne oss med, og det er viktig at kommuner og andre grunneiere får en økt bevissthet omkring disse spørsmålene, sier Kongshaug.

Uninett er et aksjeselskap som eies av Kirke-, Utdannings- og forskningsdepartementet. Selskapet skal levere operative nettjenester til forskning og høyere utdanning i Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse