Nettbok

Annonse


Kopieringssikker «e-bokometer»

NettbokDet er fildelingsteknologi, som Napster, som har inspirert mottrekket «bokometeret», men potensialet er enda større.

– Vi blåser av banen hele distribusjonsmodellen for bøker, sier Robert T. Watkins, gründer i produktutvikleren Vital Source Technology, til Wall Street Journal.

Foreløpig testes e-bokometeret på tannlegestudenter i New York, som vanligvis er nødt til å kjøpe rådyre lærebøker som raskt blir utdaterte Mange av dem nøyer seg derfor med å kjøpe brukte bøker eller kopiere utsnitt av nye bøker fra medstudenter.

DVD-bok

Watkins har utviklet VitalBook, hvor tekst og illustrasjoner lagres på en DVD. DVD-en kan leses på forskjellige terminaler, spesialtilpasses ulike undervisningsopplegg, suppleres med videoklipp og utstyres med søkemotor.

Annonse


Betalingsteknologien kalles Digital Rights Management (DRM). I praksis gjør den leserne til abonnent som må betale for både bruk og oppdateringer.
– Bøkene selges ikke lenger til leseren som en engangsutgift. Kontinuerlig oppdatert informasjon selges til brukerne mot en årsavgift, heter det i Vital Sources markedsføring.

Pay-per-read

DRM er laget slik at bare den som har betalt for innholdet får tilgang. Men systemet åpner også for nye betalingsmåter, nærmest som pay-per-view på TV. Pay-per-read kan være på vei inn i bokbransjen.

E-bokforlagene tjener mye på at de slipper å trykke boken på papir, men det betyr ikke nødvendigvis at leserne får del i besparelsene. Studentene ved NYU må betale 5.000 dollar (over 45.000 kroner) for å få tilgang til VitalBooks i de fire årene tannlegeutdannelsen varer.

En annen ulempe med e-bokometeret er at når studentene er ferdig med utdannelsen, må de fortette å betale for lærebøkene, dersom de vil ha tilgang til innholdet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse