Annonse


Alcatel i posisjon for UMTS

Mens vi venter på at Stortingent skal avgjøre hvem som til syvende og sist skal få de fire lisensene for UMTS i Norge, sloss leverandørene om å få levere utstyret som skal formidle summetonen. Siemens, Nokia og Ericsson har for lengst vist tenner.
Nå er også Alcatel på banen.

Selskapet er et av verdens ledende inne telekommunikasjon, men har så langt ikke hatt noen betydelig posisjon i Norge. Administrerende direktør i Alcatel Telecom Norway, Frode Haugen er imidlertid krystallklar.

-Vi skal ha minst en kontrakt i Norge. Den vil være verdt mellom 2,5 og 5 milliarder kroner over en 5-års periode.

Kan levere

Haugen mener Alcatel ligger godt an for å kapre kontrakter. Et av de viktigste argumentene for å velge Alcatel er i følge Haugen at selskapet er leveringsdyktig.
-Vi får en samtidig utbygging i mange land men Alcatel skal være i stand til å levere nettverket tidlig, sier Haugen. Han mener også at Alcatel har en smidig modulløsning som gjør det mulig å videreutvikle sendenettet uten store tilleggskostnader.

Annonse


Konkurranse om brikkene

Den massive utbyggingen av UMTS kan føre til at enkelte får leveringsproblemer. Samtidig må operatørene ha flest mulig kunder raskest mulig. Det kan gi leveranseproblemer også på terminalsiden. Allerede i dag har enkelte produsenter problemer med å få nok komponenter. Årsaken er en eksplosiv vekst i PDA-markedet, som igjen legger beslag på produksjonskapasitet for display og prosessorer.

– Vi kan garantere terminaler til operatører som kommer til oss, sier Haugen. Terminalene kommer i første omgang fra Japan, men fra 2003 vil Alcatel levere egne terminaler med UMTS/GSM-funksjonalitet. De første terminalene vil være rene UMTS-terminaler.

Foreløpig er det ingen av de norske UMTS-søkerne som har bestemt seg for hvilken leverandør de vil velge. Telenor har flørtet åpenlyst med Ericsson, mens Tele2 har hatt tilsvarende seanser med Siemens. Ingen skal ha inngått bindende avtaler.

En annen søker er Orange, som eies av Fransk Telecom. Dette selskapet har tette bånd til Alcatel, og er trolig en naturlig samarbeidspartner dersom de får lisens.