Mobilbrygge

Annonse


Ungdom deler på mobiltelefonen

MobilbryggeEt doktorgrad som er gjort på Victoriainstiuttet i Sverige avslører en del av ungdoms mobilvaner. Alexandra Weilenmann og Catrine Larsson har gjort observert flere ungdomsgrupper over tid.

– Når voksne tar i mot samtaler, og befinner seg i en gruppe med flere personer, så går de utenfor gruppe for å markere at samtalen er privat. Man vil ikke forstyrre gruppen, som man vender tilbake til først når samtalen er avsluttet.

– Ungdom derimot blir værende i gruppen – også når de prater i mobiltelefon, sier Weilenmann til det svenske bladet Mobil.

Venner svarer

I ungdomsgrupper går ofte mobiltelefonen på rundgang. De spiller hverandres spill – viser hverandre kule tekstmeldinger. Og vil man ringe, så griper de unge bare tak i den første og beste mobiltelefonen – elv om det ikke er deres egen.

Annonse


Og skulle en av mobiltelefonen som er sendt rundt i gjengen ringe, så svarer ofte den som har den.

Populære pip

At det ringer ofte er viktig; det viser at eieren er populær – også utenfor den gruppen han eller hun oppholder seg i. Etter sigende skal det ikke være like kult at det er moder’n eller fatter’n som ringer.

– Unge mennesker ser ikke på mobiltelefonen som sin personlige eiendom. Når de er i gruppe låner de ofte hverandres mobiler, sier den svenske doktoranden.

Kontaktmiddel

Mobiltelefonen er med andre ord et viktig kontaktmiddel – både innad i en ungdomsgruppe, og i mellom gruppemedlemmene.

Men mobiltelefonen kan også være en inngangsbillett for å komme i kontakt med andre tenåringer – til sjekking.

– Vi har eksempelvis observert noen jenter som satt på en parkbenk på Liseberg med sine mobiler i hendene. Like bortenfor stod er par gutt og funderte på hvordan de skulle få kontakt. Når de slentret tilfeldigvis bortom tok de frem sine mobiltelefoner. Dermed var det lett å begynne å snakke om spill og mobiltjenester med jentene, sier Weilenmann.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse