Annonse


Datastyrt rullestol

Millioner av mennesker over hele verden er bundet til rullestol. Etter hvert som befolkningen i Norge og resten av industrilandene eldes, trenger stadig flere slike hjelpemidler.

De fleste stolene kan bare bevege seg over flate underlag. Neste år kommer en rullestol som kjører overalt, og lar brukerne dra til steder de aldri før har vært.

Reiser seg på bakhjulene

Den firehjulsdrevne rullestolen Independence 3000 IBot Transporter bruker datamaskin, følere og gyroskop til å holde balansen og bevege seg i trapper og ulendt terreng.

IBot kan til og med reise seg på bakhjulene, slik at brukeren får hodet like høyt som en person som står oppreist.

Annonse


Gyroskop balanserer

Andre rullestoler velter når de kjører i skog og mark, over fortauskanter eller hvis brukeren bøyer seg for langt ut til siden.

iBot bruker følere, gyroskop og intelligente dataprogrammer til å holde balansen. Firehjulsdrift sørger for fremkommelighet på stranden.

Oppfinner i dongeri

Oppfinneren Dean Kamen fikk ideen til iBot da han en dag snublet ut av dusjen, men likevel greide å holde balansen. iBot kopierer menneskets balanseprosess.

Dean Kamen har utviklet flere produkter for funksjonshemmede. Han er forøvrig oppført i Guinness rekordbok som den personen som lengst og uten avbrudd har vært kledd i dongeri!

Leveringsklar i 2001

Johnson & Johnson-konsernet har finansiert utviklingen av den nye rullestolen (se www.indetech.com/productfunction.html). Nå er J&J i ferd med å teste rullestolen før den skal godkjennes av de amerikanske helsemyndighetene.

IBot ventes å være klar i januar 2001, og prisen ventes å ligge over 200 000 kr. Prisen kan delvis kompenseres med noe enklere ombygging av brukernes boliger.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse