Annonse


WAP til nærmeste bar

Mobiloperatøren Mobilix hevder å være først i verden med lokasjonsbestemte tjenester. Neste år, med GPRS, tror mange at dette er noe som vil ta helt av. Lokasjonsbaserte tjenester kan bli det mobile internetts ”killer application”.

– 6 måneder foran

Mobilix mener å ha seks måneders forsprang på resten av feltet. Danmarks tredje største GSM-operatør (etter Tele Danmark og Telenor-kontrollerte Sonofon) drar nytte av en relativt moderne infrastruktur og en ganske homogen SIM-kort-masse ute hos kundene.

– Lokasjonstjenestene er allerede blitt meget populære. Vi startet 1. juni, men alt nå er vår WAP-portal (www.wap.media.mobilix.dk) blitt den mest besøkte i Danmark, selv om våre lokasjonsbestemte tjenester er forbeholdt Mobilix-kunder, sier WAP-produktsjef Michael Jensen i Mobilix.

Annonse


Foreløpig omfatter tjenesten et begrenset antall forretninger og institusjoner, men stadig flere vil bli lagt til. Bankautomater, bensinstasjoner og apoteker er i tillegg til posthusene og barene alt kommet med. Mobilix arbeider også med å gi tjenesten retningsveileding, av typen : ”Gå 50 meter ned i gaden, ta lige til venstre og så til højre…”

I løpet av kort tid vil Mobilix utvide informasjonstilbudet til 50 forskjellige typer og inkludere informasjon som åpningstider, spesialtilbud, etc. Tjenesten åpner også for kommersielle partnere, som hamburgerkjeden MacDonald og Dominos Pizza ved at kundene kan finnes nærmeste restaurant gjennom WAP-tjenesten til Mobilix.

Nøyaktig

Presisjonen i lokasjonsbestemmelsen er avhengig av hvor store celler basestasjonene dekker. – I København er cellene ofte bare 200 meter i omkrets, mens ute på Jylland kan de være 2-4 kilometer. Derfor blir lokasjoneringen mer presis i byene, men der ligger jo også barene og posthusene tettere, sier Jensen.

– Vi gir også brukerne alternativer i informasjonen. For eksempel vil brukeren kunne få beskjed om hvor de to nærmeste posthus eller barer befinner seg, slik at han eller hun selv kan velge, ut fra hvilken retning man beveger seg i, sier Jensen.

Systemet er utviklet av Mobilix i samarbeid med det danske selskapet InfoLogic. – Vi har eksklusiv rett til systemet i Danmark, men kun i Danmark, sier Jensen. Mobilix eies med 54 prosent av France Telecom, som også kontrollerer Orange, som ønsker UMTS-lisens i Norge.

Finn en venn

– Tilbudene blir ikke begrenset til geografiske posisjoner. Vi planlegger også ”community”-tjenester, som man kjenner det fra internett, hvor man kan få opplysninger om hvilke av ens venner som er i nærheden. Så kan man finne sammen ved hjelp af WAP-telefonen. Og man kan se for seg at man også kan finne sammen basert på felles interesser for biler, vin, ønsket om at finne en ny kjæreste eller hva som helst, sier Bo Andersen hos Mobilix.

Mobilix er den danske operatør som satser sterkest på WAP-tjenester, og har derfor også markdets laveste priser: 1 krone per minutt for de første fire minutter, 50 øre minuttet for de påfølgende.

– Det mobile internett er for alle: Uansett hvem de er, og hvor de er, sier Bo Andersen.

Annonse