Annonse


Svindyre UMTS-telefoner

Før vi får UMTS kommer GPRS-telefonene. Disse skiller seg fra dagens telefoner ved at du kobler deg til ”nettet” ved å slå på telefonen. Deretter er du tilkoblet helt til telefonen slås av. Fordelen med dette er at du kan sende og motta data hele tiden, noe som gjør det mulig med en rekke nye tjenester. For å ringe til noen må du naturlig vis fortsatt slå et nummer.

I dag skulle Alcatel vise pressen hvordan UMTS virker. Det virket ikke.

Mye skjerm

Foreløpig finnes det heller ingen slike telefoner. En del prototyper er riktig nok lansert, og skal vi tro det vi ser vil vi få telefoner der det meste av fronten er dekket av et fargedisplay. Til telefonen kan det kobles kamera, skriver, skanner, ekstra minne, tastatur eller hva det nå måtte være.

Annonse
Tilkoblingen av slikt utstyr vil skje trådløst ved hjelp av Bluetooth, og åpner for et utall muligheter. Tenk deg at du bare går om bord på et fly og setter deg. Elektronikken ”ser” hvem du er, om du har bonuskort, eller om du er student. Kontoen din tappes automatisk for det beløpet flybilletten koster. Du bekreftet at du er deg og at alt er OK ved hjelp av fingeravtrykket eller en PIN-kode.

Husket du å skru av komfyren, låse døren og sette på alarmen før du dro? Sjekk på telefonen og styr garasjeporter, alarm, låser eller videospilleren ved hjelp av stemmen. Du kan også koble deg til ulike kameraer og se hvordan været er dit du skal eller om huset ditt er brent ned.

Vil være markedsklar neste år

Alcatel har som mål å få de første terminalene på markedet i 2001. Dette vil være terminaler fra Japan og kun ha støtte for UMTS. Selskapet hevder de vil ha nok terminaler til å dekke etterspørselen. De første produktene vil være telefoner, PDA’er og PC-kort. I 2002 skal Alcatel kunne levere egenproduserte terminaler til massemarkedet. Disse skal støtte både GSM og UMTS.

Alcatel kaller seg selv ”arkitekten bak en internettverden”. Selv om selskapet har vært relativt anonymt i Norge har Alcatel en betydelig stilling internasjonalt. Selskapet hevder å være markedsledende innen områdene Public Switching, SDH/ADSL, DECT og bredbånd LMDS.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse