MP3.com

Annonse


Finale for MP3.com?

MP3.comMP3.com ble onsdag funnet skyldig i å ha krenket amerikanske lover om opphavsrett. Selskapet hadde bygget opp en tjeneste der 80.000 CD’er var tilgjengelig for brukerne.

Midt i veien

Dommer Jed S. Rakoff ga plateselskapet 25.000 dollar i erstatning for hver CD som urettmessig er lagt ut på nettet.
– Jeg kunne godt ha satt denne summen til 150.000 dollar per CD, men siden MP3.com har vist mer ansvarlighet enn andre oppstartsfirma på Internett, sa dommeren, og ga med det Napster et dårlig signal, – så velger jeg å sette erstatningen lavt.

Forhandlingene førte ikke fram

MP3.com har forhandlet med fire av de fem største plateselskapene. Universal bragte saken inn for retten. I følge MP3.com er det snakk om 4.700 skiver, som vil gi en erstatning på 118 millioner dollar. Universal på sin side mener det er snakk om 10.000 CD’er. Da er det snakk om en erstatning på 250 millioner dollar.

– Universal har en stor katalog av musikkutgivelser. MP3.com kan overleve boten, men selskapet kan ikke overleve en fortsatt kamp med Universal, kommenterte advokaten Harold Shapiro overfor nettavisen Wired. Han har spesialisert seg på opphavsrett.

Annonse


– Lytte til egen musikk

MP3.com la ut en tjeneste, der de hevdet at brukere kunne legge ut sin egen musikk, og laste den ned og lytte til den, hvor de enn befant seg. Platebransjen mente dette åpnet for piratkopiering. Dommeren ga selskapene rett i dette.

MP3.com varsler at de vil anke dommen. Aksjekursen stupte etter at den fellende dommen ble kjent. Selskapet har tidligere satt av 150 millioner kroner til erstatning.

Annonse