Annonse


Tre norske UMTS-søknader i Sverige

Telenordia, hvor Telenor og BT torsdag kjøpte ut Tele Danmark, varsler en aggressiv utbygningsplan og søker samtidig om GSM-lisens. Telenordia kunngjorde også fredag at selskapet har inngått en avtale med mediakonsernet Bonnier om å lage en bredbåndsportal.

Internasjonal bredde

Blant de andre sju søkerne er tre som allerede har GSM-lisens i Sverige: Telia, Tele2 (Comviq) og Europolitan, som kontrolleres av Vodafone.

I tillegg har tyske T-Mobile et konsortium med bredbåndsleverandøren Utfors, mens det Hongkong-baserte Hutchison Whampoa har fått støtte av Wallenberg-gruppens Investor AB.

Finske Sonera har igjen funnet sammen med spanske Telefonica, støtte av den svenske investorgruppen Industri Kapital. Tenora Networks, som Nomura International og Teracom står bak, er den siste søkeren på listen til Post- og telestyrelsen.

Annonse


Flere telekom-analytikere er enige om at de tre GSM-operatørene Telia, Tele2 og Europolitan vil få tre av de fire lisensene, slik at kampen i realiteten står om den fjerde. Orange-konsortiet, som også har søkt i Norge, regnes for sterkt.

Telia skriver i sin søknad at selskapet vil satse 7-11 milliarder kroner over en tiårsperiode, og at de første UMTS-tjenestene vil kunne tas i bruk i løpet av neste år.

Annonse