Annonse


Arrestert etter finansbløff

FBI har arrestert og siktet en 23 år gammel universitetsstudent for å ha iscenesatt den største finansbløffen på nettet hittil.

En falsk pressemelding sendte aksjene i selskapet Emulex ned med 22,5 miliarder kroner på få minutter.

23 år gamle Mark Jakob skal ifølge siktelsen ha spekulert og tapt på Emulex-aksjen. For å unngå et tap på 900.000 kroner lurte han en pressemelding om dårlige resultater gjennom nyhetsbyrået Internet Wire forrige fredag.
Inntil nylig jobbet Jakob for nyhetsbyrået.

Raskt spredt

Ifølge pressemeldingen, som umiddelbart ble spredt gjennom finansnyhetsbyråer som Bloomberg og Dow Jones, hadde toppsjefen i Emulex sluttet og selskapet var under etterforskning av det amerikanske kredittilsynet.

Annonse


Sjokknyheten sendte Emulex-aksjen ut i et umiddelbart stup. Få minutter etter at nyheten ble kjent hadde selskapets markedskapitalisering sunket med 22,5 milliarder kroner og aksjekapitalen nesten halvert.

Anonymitet

– Bløffen ble åpenbart satt i scene med det håp om at anonymiteten på nettet ville verne om gjerningsmannens identitet. Men vi i etterforskningsbransjen vet også hvordan vi kan bruke nettet, sier føderal aktor for Los Angeles, Alejandro Mayorkas, til Reuters.

Solgte «short»

Ifølge sporene etter Jakobs børstransaksjoner kvittet han seg for et par uker siden med 3.000 aksjer i et såkalt “short”-salg – en transaksjon som gir investoren muligheter til å tjene stort hvis aksjen stuper.

To millioner

Jakob skal ha solgt til henholdsvis 72 og 92 dollar. Aksjekursen til Emulex gikk motsatt vei, og da aksjekursen brøt 100 dollar hadde han tapt 900.000 kroner. Kursfallet etter pressemeldingen gjorde ham 2,1 millioner kroner rikere.

– Han shortet aksjen og tapte en hel haug penger, så han besluttet tydeligvis at han skulle ta inn det tapte ved denne bløffen, sa regionssjef for det amerikanske kredittilsynet, Valerie Caproni, på en pressekonferanse.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse