Annonse


Ultraportabel ThinkPad X

I vår begynte IBM å fornye sine bærbare maskiner. Bestselgeren ThinkPad 600 ble erstattet av ThinkPad T (Tynn og lett), og ThinkPad 390 og 770 med ThinkPad A (Alt i ett). Nå skal ThinkPad X erstatte de alle minste bærbare maskinene.

X – en krysning

– Hva står X-en for, spør vi PC-sjef Bjørn Helge Roksvold hos IBM.
– Jeg vet ikke. De betyr kanskje en krysning, sier han.

ThinkPad X20 blir nemlig en mellomting mellom Thinkpad 240 og 570, med 12,1-tommers skjerm, 600 MHz Pentium III, 128 MB minne, 12 GB harddisk og en vekt på omlag 1,3 kilo.
Øverst på skjermen har X20 en kontakt for tilkobling av Bluetooth-antenne eller Web-kamera.

Crusoe dobler batterilevetiden

IBM har nylig demonstrert en ThinkPad 240 med den nye Crusoe-prosessoren fra Transmeta (som bl.a. Linux-oppfinneren Linus Torvalds står bak). Crusoe bruker mindre strøm enn Intel- og AMD-prosessorene, og kan derfor nøye seg med mindre kjøling.

Annonse


En ThinkPad 240 med 450 MHz Pentium III og stort batteri holder i fire timer. Med Crusoe lever batteriene dobbelt så lenge.

Bjørn Helge Roksvold utelukker ikke at Crusoe vil dukke opp i en senere utgave av ThinkPad X.

Delemangel reduserer salget

IBM sliter med å få tak i nok deler til ThinkPad: – Den store veksten i bærbar-salget har skapt leveringsproblemer. Vi har vansker med å levere enkelte modeller i Norge, sier Roksvold.

Første halvår i år, hadde IBMs bærbare maskiner 10 prosents markedsandel i Norge, mens Toshiba hadde 29,5, Compaq 20,2 og Dell 13,6 prosent.

På verdensmarkedet hadde IBM (i følge IDC) 12,1 prosent, Dell 21,5, Compaq 16,6, Toshiba 13,4 og HP 5,8 prosent.

Tjener bedre på PC-produksjonen

– Vi selger bedre enn forventet i Norge, forteller Bjørn Helge Roksvold.
– Både her og internasjonalt legger IBM større vekt på inntjening enn på volum. Vi er ikke ute etter å kjøpe markedsandeler, sier han.

IBM-konsernets PC-avdeling gikk med nærmere 9 milliarder kroner i underskudd i 1998. I andre kvartal i år var underskuddet »bare» 600 millioner. Analytikerne tror nå at IBMs PC-salg vil gå i balanse i tredje kvartal.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse