Annonse


Bygger 1000 km bredbånd

Bredbånd-selskapet Utfors har lenge hatt folk i gang med legging av rørene til sin skandinaviske fiberring. Hittil har de gravd seg halvveis gjennom Østfold på vei fra Sverige til Oslo.

– Vi er allerede i gang med å strekke og skjøte fiber i rørene i Sverige. Kontrakten, verdt over 10 millioner kroner gjelder strekking av fiber fra Oslo til Stockholm og fra Oslo til Halmstad, like nord for Helsingborg, forteller Runar Gundersen hos Borg Svakstrøm Installasjon.
Rørene er i hovedsak gravd ned langs riksveier i de to landene. Oppdraget skal være fullført ved årsskiftet.

Fiber øker

I fjor hadde Borg Svakstrøm Installasjon prosjektledelse og utførelse av arbeidet med hele 20.000 kilometer fiberkabel i Østfold. Dette tallet øker i inneværende år, forteller Gundersen.

Det er UPC i Østfold (tidligere ElTele Østfold) som er den største oppdragsgiveren. I tillegg er vannverk og kommuner store oppdragsgivere.

Annonse


– Det er erfaringen på strekking av fiber for særlig UPC i flere år som har ført til at vi har bygget opp en kompetanse og arbeidsstokk som nå gjør oss i stand til å konkurrere om slike oppdrag i Norden, sier Gundersen.

Han legger til at selskapet har en viktig majoritetseier i Fredrikstad Energiverk (51%). – De ser at det skal legges mye fiber i Norden de nærmeste årene, og ser klart at dette er et område å satse på, sier Gundersen.

Vil kable Norge

Borg samarbeider også med et heleid datterselskap av Fredrikstad Energiverk, Fredrikstad Energimontasje AS. De er underleverandør i prosjektet, et samarbeid Borg trenger for å møte topper i etterspørselen når de nå skal konkurrere om å få bygge bredbånd for det kobbelet av bredbåndsaktører som ønsker markeder i Norge.

Gundersen forteller at selskapet er i dialog med flere av de som skal bygge bredbåndsnett i tida framover. En av fordelene selskapet har, er at de også leverer rutere og svitsjer i nettene, og dermed kan ta på seg større deler av jobben som skal gjøres.

– Vi har åtte års erfaring i konvertering av signaler mellom kobber og fiber, og selvsagt også erfaring i å bygge fibernett til arbeidsplasser.

Kontrakten om de 100 milene fiberstrekking er inngått med Utfors’ entreprenør PNB Communication. Gundersen forteller at jobben vil engasjere 20 personer ut året. Summen på over 10 millioner er mye for selskapet, som har en årsomsetning på rundt 30 millioner kroner.

Annonse