Annonse


Første Palm-virus funnet

– “Palm_Liberty.A” er den først ondartede programvaren for Palm OS, og spres oftest via chat-plasser, sier Lars Haglund, nordisk produktmarkedssjef og sikkerhetsekspert i Trend Micro.

Sletter programmer

Trojaneren skjuler seg som en såkalt “Crack File” som låser opp en programvare med navn “Liberty” fra sin evalueringsversjon til den registrerte versjonen. Programmet vises med et ikon med teksten “Crack 1.1”, og når det kjøres slettes alle applikasjoner.

Men for øyeblikket er det ikke rapportert om at den har infisert noen håndholdte PCer.

Lav risiko-virus

Trend Micro vurderer trojaneren til å være av lav risiko. For at den skal infisere kreves det at den lastes ned og installeres aktivt på den håndholdte PCen.

Annonse


Det er fortsatt uklart om “Palm_Liberty.A” angriper spesielle versjoner av Palm OS, og Trend Micro anbefaler derfor eiere av Palm og Handspring å være forsiktig ved nedlasting av program fra Internett.

Farefull nettoppkobling

Ettersom de fleste brukere av Palm OS først laster ned program til sin stasjonære pc, og siden synkroniserer med sin håndholdte, har de virusbeskyttelse tilgjengelig dersom Trend Micros produkter benyttes.

De som kopler sin Palm eller Handspring direkte mot Internett bør være ekstra forsiktige med hva de laster ned.

Gjenopprette

For å få tilbake alle applikasjonene kan eieren stille inn sin synkroniseringsprogramvare til “Desktop overwrites handheld” og siden synkronisere.

Trend Micro har laget en oppdatert virusdefinisjon (pattern file) medNummer 764, som detekterer og renser bort trojaneren. Den kan lastes ned frawww.antivirus.com/download/pattern.asp

Annonse