pakker

Annonse


Svindyr netthandel

pakker E-handel er ikke lenger et ukjent begrep, og netthandel blir stadig vanligere i Norge. En undersøkelse fra Norsk Gallup i juli, viste at 19 prosent av nettbrukerne har handlet via nettet siste måned Ytterligere 17 prosent har vurdert om de bør gjøre det.

Bøker og CD-er er mest omsatt på nettet i Norge, etterfulgt av datautstyr, elektronikk og feriereiser.

Høye purregebyr

Logisk sett skulle man tro at det var langt billigere å selge varer via nettet, da et fordyrende mellomledd forsvinner. Dette er sjeldent tilfelle.

Bokkilden.no markedsfører seg som Norges største nettbokhandel, og lanserer en rekke tilbud på sin hjemmeside. En rekke titler er på tilbud, men størstedelen av bøkene ligger på et prisnivå som tilsvarer ordinære bokhandler.
I tillegg må man betale 35 kroner i frakt, dersom bestillingen er under 195,- kroner. Hvis du også skulle glemme å betale fakturaen innen kort tid, er det et purregebyr på 60 kroner.

Annonse
Bransjeavtalen hindrer lavere priser

– I utgangspunktet har vi like pris som butikkene, men vi er billigere på enkelte titler, sier Håkon Jåtun, hos Bokkilden.no. Men det finnes en rekke bøker de gjerne skulle solgt billigere, men Bransjeavtalen setter en effektiv stopper for dette, i følge Jåtun.

Bokkilden har en leveringstid på 2-7 virkedager på norske bøker, men det er 1-4 uker på engelske titler. Er varen forsinket gis ikke kunden rabatt, men kundene blir straks straffet med et gebyr på kroner 60 ved forsinket betaling.

Også hos Bokus.com ligger det generelle prisnivået likt med butikkene. Avtalevilkårene hos Bokus.com er nesten identiske som hos Bokkilden. De opplyser at levering av bok, normalt vil skje innen syv virkedager. Hvis dette ikke skjer, skal kunden bli informert, og gis mulighet til å annullere bestillingen. Dersom regningen ikke er betalt innen syv dager, er purregebyret 50 kroner pluss renter.

E-butikken stiller høye krav til kunden

I tillegg til bøker er CD-er den mest populære varen å handle over nett. Boxman er en av de mest velkjente aktørene i dette markedet, men her ligger også de aller fleste titlene relativt høyt. De belaster 25 kroner for frakten og har selvsagt en rekke spesialtilbud.

Men kjøper du en plate til fullpris, blir totalprisen tett oppunder 200 kroner inkludert frakt. Leveringstiden er 2-6 dager men det gir ingen garanti for dette. Fakturaen må her være betalt 10 dager etter fakturadato, noe som i praksis betyr en uke fra du har mottatt varen.Høye distribusjonskostnader- Det finnes to sider av saken med prising av varer over nett. En ting er at man slipper mellomleddet som fysiske butikker representerer, en annen ting er distribusjonskostnadene, sier direktør i E-forum, Agnes B. Steen Fosse. Hun mener det ikke er opplagt med billigere priser på nettet. Men selv om ikke prisene nødvendigvis gjennomsnittlig ligger lavere på nett, mener hun at netthandel er svært forbrukervennlig. – En ting som kan redusere prisen er såkalt co-shopping, der en vare blir billigere jo flere som går sammen om å kjøpe samme vare. En annen ting er prissammenlignede tjenester som Zoomit, sier Steen Fosse. Hun innrømmer gjerne at en del e-handelssteder lider av barnesykdommer, og ikke klarer å holde det de lover på grunn av dårlig tilrettelegging. E-butikkene sliter med inntjeningMen selv om e-butikkene kjører høye priser og slipper fordyrende mellomledd, har det vist seg at det er langt i fra lett å tjene penger på dette. Stadig flere e-butikker som henvender seg til B2C-markedet sliter med dårlig inntjening og store etableringskostnader.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse