Amundsen, Bjørn

Annonse


Høyhastighetsdata raskere enn GPRS

Amundsen, BjørnDet er Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Mobil, som sier dette til ITavisen.no.

– Den nye standarden for høyhastighetsdata vil tilby brukerne en overføringshastighet på 43,2 kbits/s, mot dagens 28,8 kbit/s. Hver av standardene anvender tre parallelle tidsluker, men bitraten i hver tidsluke økes nå fra 9,6 kbit/s til 14,4 kbit/s, sier Amundsen.

– GPRS, den nye og ofte kalte »2,5 generasjon» mobilsystem, vil til sammenligning bare kunne overføre data med en hastighet på 36 kbit/s, sier dekningsdirektøren i Telenor Mobil.

Framdriftsplanene til Telenor Mobil tilsier at den nye standarden for høyhastighetsdata skal være operativ over hele landet allerede rundt årsskiftet. Utbyggingen av GPRS vil i første kvartal neste år ha kommet så langt at den omtrent tilsvarer dagens GSM-dekning, i følge planen.

Annonse


Mange mobile databrukere setter sin lit til utsiktene om et trinn to i GPRS-utbyggingen, oppgraderingen til den såkalte »Edge»-teknologien.

– Edge er ikke vedtatt i Telenor Mobil, fastslår dekningssjefen, uten at han dermed vil spekulere over sannsynlighet for at en slik utbygging blir en realitet.

– Dersom Edge-utbyggingen blir vedtatt, vil datahastigheten kunne økes til 150 kbit/s. En slik oppgradering vil i så fall tidligst kunne skje sommeren 2002, altså etter at UMTS er et faktum enkelte steder i landet, sier Amundsen.