Annonse


Svensker på søk

Vision Intelligence Logic Learning (Vill), Hapax og Globe Seek er på jakt etter risikokapital for å nå sine mål.

Vision og Vill sier begge at de skal bli den største og beste søkemotoren på nett. Hapax er den ferskeste av de tre barna, med lingvistikkprofessor Eva Ejerhed i teten, skriver Dagens Industri.

Kunstig intelligens

IT-doktoren Peter Nordin er gründer i Vill. Denne søkemotoren anvender kunstig intelligens for å høyne kvaliteten i søkemotorens treff. Det er samme teknologi som finnes i den selvlærende roboten Elvis, som Nordin også har skapt.

Søkemotoren skal i følge Nordin ha meget høy treffsikkerhet, og lærer seg i etterkant hvem som søker gjennom å lese av domenenavn, oppkobling og språk.

Annonse
Hapax benytter en lignende teknikk, som også springer ut fra universitetsmiljøet. Gründerne av Globe Seeks på sin side tror ikke på kunstig intelligens, og baserer sitt søkeverktøy på statiske modeller i stedet.

Skal lanseres i høst

De tre selskapene skal alle lansere sine produkter i løpet av høsten, og de er nå på jakt etter risikokapital for å ha ressurser til markedsføring og videreutvikling. Vill behøver 25 millioner kroner, Globe Seek 30 millioner kroner og Hapax har behov for cirka 40 millioner kroner.

De tre småselskapene skal da ut å konkurrere med de store søkemotorene som Altavista, Google, Yahoo og Fast.

Det er ikke første gang et svensk selskap forsøker å slå gjennom med en søkemotor. Euroseek tapte i fjor 57 millioner kroner på sitt forsøk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse